Трети ден по поречието на река Дунав продължават проверките на диги и помпени станции, заради очаквано ново покачване на нивото на реката до края на седмица. Представители на „Напоителни системи“ и областните управители инспектират съоръженията, които трябва да поемат високите води на Дунав.

 

[news]

 

В района на Видин е осигурено денонощно наблюдение, нивото на реката тази сутрин се е повишило с нови 10 см, очакваното повишение е 50 см. Вчера областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов и изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД - София Димитър Методиев инспектираха състоянието на дунавската дига и помпената станция в землището на с. Антимово, в близост до Дунав мост 2. „По поречието на река Дунав има 11 помпени станции, от които 8 са в непрекъснат режим на работа", съобщи изпълнителният директор на "Напоителни системи".

 

 

Димитър Методиев увери, че се извършва постоянно отводняване, въпреки че помпените станции са на повече от 70 години. Той посочи, че е необходима спешна рехабилитация на напоителните и помпените съоръжения. "През последните четири години се натрупаха много проблеми в работата на "Напоителни системи". Възстановяването на видинския клон на дружеството във Видин беше важно решение, за да може в такива критични моменти, да се реагира на място бързо и адекватно", коментира областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов.

 

 

В Плевенска област също се извършват проверки на диги и помпени станции. Само за денонощие нивото на Дунав в района се покачило значително, на 21 май електронното измерване при Фериботния комплекс в Никопол отчете 695 см. Високите води от хидровъзела "Железни врата" все още обаче не са достигнали до региона, притеснителна е и прогнозата за обилни валежи в Унгария, коментира Йончев. Четирите дунавски общини - Долна Митрополия, Никопол, Гулянци и Белене, са в етап на първа степен на повишено внимание, която се обявява при ниво на водата до 700 см.

 

 

Следят се нивата на реките Искър, Вит и Осъм от устията нагоре по течението, както и нивото на подпочвените води в крайдунавските низини. Водата вече е заляла някои ниски части в района на Загражден. От „Напоителни системи“ са предприели действия за почистване на участъците около дигите. Помпената станция в Гулянци е напълно неизползваема, установи още проверката. Съоръжението отводнява земеделски земи от подпочвени води при високо ниво на река Дунав. Собственост е на "Напоителни системи" АД. Инспекцията е установила, че и трите помпи не работят. Обсъждат се възможности за възстановяване на съществуващи резервни мощности.

 

 

При превишаване на нивото на река Дунав над 7 метра се въвежда втора степен на повишено внимание. Тогава може да се стигне до заливане на ниската градска част на Никопол. „Проверката констатира и липса на част от обезопасителната стена в града. Водата е достигнала до осветителните тела и е заляла изцяло волейболното игрище край реката. Според анализите ако водата достигне 750 см и разруши предпазните диги под вода ще останат 243 527 дка земя“, заяви областният управител Илиян Йончев. При ниво на Дунав от 750 см за въвеждане на денонощно наблюдение на реката се готвят и в най-застрашеното село в област Велико Търново – село Вардим.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!