Изцяло нова и иновативна технология позволява високи добиви и гарантира качествени семена и разсад. Теодора Георгиева произвежда инвитро посадъчен материал, който дава в пъти по-добри резултати, спрямо конвенционалните си конкуренти. Тя разказа повече пред Агри.БГ.


„Инвитро технологията е такава, при която се използват тъканни култури и те се размножават в стерилна среда. Първоначално растенията се отглеждат в контролирани условия. Произвеждаме посадъчен материал, който притежава съвсем различни характеристики от конвенционалния, но пък има много преимущества“, обясни Георгиева.


Теодора Георгиева произвежда различен посадъчен материал - годжи бери, малини, къпини.


Инвитро технологията е една от най-модерните в света за производство на висококачествен посадъчен материал без вируси и бактерии. У нас фирмите, занимаващи се с тази дейност са само две.


„При инвитро технологията може да се получи посадъчен материал, който повтаря генетичните характеристики на сорта. Независимо в коя година, през какъв период, сортовите характеристики се запазват, тъй като технологията позволява клониране на майчин материал  и запазване на генетичните характеристики на сорта“, добави Теодора Георгиева.


Посадъчният материал е с отлично развита коренова система, това спестява редица средства за подсаждане на производителите. 


„Още в първата година се влиза в пълно плододаване, с отлична коренова система. Освен това сгъстяването е още на първата година и няма нужда от няколкократни подсаждания“, категорична е Георгиева.


Инвитро материалът е два пъти по-скъп от конвенционалния. Важно е и да се направи почвед анализ, за да се видят характеристиките на почвата и нейното състояние.


„Инвитро материалът е много силно растящ, устойчив на стрес, с много добри показатели, за да може да преодолее стреса от пресаждане и да влезе в пълно плододаване още първата година. Прихващаемостта е над 90%. Определено това е модерното земеделие и пътя към добри резултати“, каза Георгиева.


Инвитрото не е ГМО и при него не се променят гени на растението, подчертава Теодора Георгиева. Всеки продукт се изпитва от Изпълнителната агенция по семеконтрол и семеизпитване и чак след успешното преминаване на тестовете, съответният производител може да поиска свидетелство за нов сорт.