Белхим Кроп Протекшън представи на фермерите своите решения в 4 вида култури по време на Международните дни на полето – България 2018 г. Специалистите от компанията разказаха през обектива на камерата ни своите наблюдения. 
 
Нахут 
Белхим демонстрира как действа в нахут вегетационният препарат Лентагран, който е за широколистни плевели. 
„Прилага се двукратно. Дозите се разпределят на две внасяния – първото на 60 грама, а второто след пет дена – на 100 грама“, разказа за Фермер.БГ Спас Тодоров, търговски представител Белхим Кроп Протекшън. 
При оптимален момент на приложение от Белхим гарантират пълен контрол върху широколистните плевели, също така и върху слънчогледа от самосевка. 
 
 
„Интересното за Лентагран е, че няма никакъв стрес и не редуцира добива на нахут, макар и на по-високи дози приложен“, добави Тодоров.  
Друг продукт, който компанията показва в нахут е Дифкор.Това е дифеноконазол, с който се хваща чернилката по нахута. 
„Посевът, както виждате зад нас, изглежда добре. Имаше нападение от листо минираща муха. Но тук изпробвахме нашия системен инсектицид Тепеки. Ефектът беше поразителен“, обясни Спас Тодоров. 
Втората култура, чието развитие Белхим проследи са картофи. 
 
Картофи 
 „На първото поле имаме запечатка Проман, която хваща голям диапазон от плевелите. Накрая на полето сме оставили контроли, в които реално се вижда как работи препарата. Съответно имаме пълна технология при отглеждане на картоф, не само от гледна точка на хербицидите, така и на фунгицидите. Също така имаме и приложени инсектицид за колорадски бръмбар.
 
На нашите опитни полета искаме да приложим цялата технология за да видят клиентите реално, че можем да им бъдем полезни във всеки един етап до прибирането на реколтата. Ранман топ е единственият фунгицид, който е с циазофамид като активно вещество“, разказа Яна Стойкова, търговски представител Белхим Кроп Протекшън. 
За приложените продукти в царевица ни разказа Рени Тодорова, търговски представител на компанията. 
 
Царевица 
„Приложили сме вече познатия Самсон. Изключително добър балурицид, изключително селективен. Друго интересно, което сме приложили тази година е нашия продукт Темза – на базата на активно вещество мезотрион.
 
 
Това, което е иновативно и предстои да се случи другата година е да добавим в тази комбинация продукта Оникс. Интересното при него е, че той е ускорител на действието на хербицидите. Реално засилва действието и след няколко дни ефектът е поразителен от него“, посочи от своя страна“, Рени Тодорова, търговски представител Белхим Кроп Протекшън. 
Белхим направиха и една любопитна иновация в пшеница тази година. 
 
Пшеница 
„Там вкарахме един продукт с търговско название Козавет. Активното му вещество е чиста, проста сяра. Изключително концентрират. 80% активно вещество. Контактен фунгицид срещу брашнеста мана, със странично действие върху ръжда – жълта и кафява. Реално работи и като инсектицид – по-скоро репелентен, отколкото активен инсектицид. Интересното е, че благодарение на острата миризма на сярата насекомите бягат от пшеницата.
 
В пъти по-малко беше нападението от икономически важните неприятели като дървеница и като житна пиявица. Дори яйцата, които бяха вече снесени върху растенията, бяха абсолютно изгорени от допира със сярата.
 
Страничното действие на сярата е много интересно. Усвоява се азота 4 пъти по-бързо, отколкото би се усвоил в условия, в които няма сяра, т.е. има изразен дефицит на сяра, което води до изключително интересен цвят на пшеницата. Реално е маслено зелена. Както се шегуват някои от фермерите, които го използват: „Колегите ме питат с какво я боядисахте тази пшеница?“. Така че реално, благодарение на ползването на сярата, засилва се усвояването на азота, оттам това рефлектира върху хлорофила. Много сериозна вегетация, много добра фотосинтеза, изключителен цвят, което реално се отразява и върху добива. Колкото по-зелени са растенията, толкова по-положително е това за нас и за самите растения“, отбеляза Тодорова. 
 
Компанията представи опит и в пшеница с активно вещество Прохлораз, което е най-доброто оръжие при пшеница срещу базично гниене. 
 
„Прилага се рано напролет, при възстановяване на вегетацията. След това нашата компания има продукти на различна химична база, като нашата концепция и идея е в зависимост от това какви са конкретните условия и нападения от различни болести при пшеницата, да се правят резервоарни смеси. 
 
Някои групи активни вещества влияят по-добре върху различни групи болести, нашата идея е по този начин да се рационализира пръскането срещу болести при пшеницата и естествено гоним и икономическия ефект – намаляване на себестойността на произведената стока.
 
В момента можете да видите – пшеницата е в изключително добро състояние, въпреки напредналата вегетация. тук има трикратно приложение на фунгициди. Както казах, започнахме рано напролет с фунгицид срещу базично гниене и след това продължихме с комбинация от два фунгицида, в различни пропорции за борба първо със септория, а след това с кафевите ръжди, които масово излязоха тази година по пшениците. 
 
 
Листата, включително и флаговият лист все още са зелени, което респективно води и до по-висок добив и до по-добро изхранване зърното. Наложи се да внесем и инсектицид, специално тук, на това поле, тъй като имаше доста сериозно нападение от пиявица. Фирма Белхим ще предлага изцяло системен инсектицид при пшеницата, с изключително дълго последействие от порядъка между 15 и 20 дни. Като освен пиявицата контролира всички икономически важни вредители по пшеницата“, разказа Светослав Славчев, търговски представител Белхим Кроп Протекшън.
 
Специалистите от Белхим Кроп Протекшън са категорични, че земеделските стопани могат напълно да се доверят на портфолиото на компанията. 
 
Още за продуктите на Белхим Кроп Протекшън можете да разберете на www.belchim.bg и на телефон 0879 909 989.