Дрон-пръскачка е най-новата придобивка на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в силистренското село Средище. Тя ще се използва за нуждите на учебния и производствения процес. Учебното заведение стопанисва и обработва 950 дка земя. 

Индикативен график 2022 за субсидиите от ДФЗ

Дронът за пръскане е с обем на резервоара 16 л, максимална ширина на разпръскване – 6.5 м. и максимална скорост на разпръскване 4,8 л./мин. Разпръскващата система разполага с 4 помпи и 8 дюзи. Освен това е оборудвана с електромагнитен датчик за поток, гарантиращ висока прецизност. Разполага с радар който засича терена и подпомага копирането му, независимо от неравностите. Това подобрява и безопасността като спомага за избягване на препятствия. Максималната устойчивост на вятър е 8 м/сек.

Общо 259 са младите хора, които се обучават в Професионалната гимназия в Средище. Те изучават механизация на селското стопанство, фермерство, растениевъдство, автотранспортна техника и фризьорство. За да бъде качествено обучението на учениците, професионалната гимназия разчита на оборудване от най-висок клас.

По думите на директора Камен Неделчев младите хора вече имат на разположение цялата необходима техника, закупена от собствените приходи на училището от земеделската дейност и провежданите курсове. Преди дрона-пръскачка, в гимназията са пристигнали трактор с ремарке и нова цистерна. 

Училището в село Средище е създадено преди 62 години. През 2001 г. директор става Камен Неделчев, който поема учебното заведение с едва 64 ученици и 1 трактор. Днес броят на възпитаниците на професионалната гимназия е четири пъти повече, техниката – висококачествена и модерна, а сградата на училището – нова. 

Предстои през пролетта ученици от гимназията да посетят турския град Бурса за практическо обучение. Това ще стане по програма „Еразъм +“. Първата визита в южната ни съседка беше през ноември. Тогава бъдещите земеделци се апознаха с най-новите постижения при производството и оборудването на трактори в завода-производител. Освен това по време на пракитка те се запознаха със селекционните постижения на световна фирма за селекция и семепроизводство на зеленчукови, полски и фуражни култури.