Компанията РАПИД КБ, която е единственият официален представител за България на CLAAS, е изключително горда от двата заслужени сребърни медали за иновации. Те бяха присъдени от Комисията за нови продукти на DLG (Германско селскостопанско дружество) на „Агритехника“.

Двете иновации, които бяха отличени, са новата интеграция на Terranimo® в CEMOS за системи за асистиране на оператори при тракторите и функцията CEMOS AUTO HEADER, която извършва автоматично настройване на хедерите CLAASVARIO.

Защита на почвата, интегрирана интерактивно в терминала на трактора

Първият сребърен медал е присъден на CEMOS за системи за подпомагане на оператора при тракторите. В основата им стои апликацията Terranimo® за изчисляване на риска от вредно уплътняване на почвата без никакво увеличаване на натоварването на водача.

Дисплеят на CEBIS терминала уведомява оператора, ако актуалната комбинация на трактора и инвентара представлява риск за вредно уплътняване на почвата при преобладаващите почвени условия. Изчисленията, необходими за това, са базирани на данните за машината и уплътняването на почвата, набавяни от CEMOS асистиращите системи, в съчетание с Terranimo® – модел за симулация за уплътняване на почвата.

Ако операторът реагира на визуалния дисплей за риск от уплътняване на три почвени слоя чрез модифициране на каквито и да било настройки – като налягане на гумите – за комбинацията на трактора и инвентара, съответната информация се подава направо за актуално оценяване на риска, осъществявано от функцията Terranimo®. По този начин, операторът получава пряка обратна информация относно въздействието на процеса за оптимизиране.

CEMOS AUTO HEADER, регулиращ автоматично VARIO хедерите

Журито присъди втория сребърен медал за разширението на CEMOS средата на моделите LEXION и TRION, включващи системата CEMOS AUTO HEADER. До този момент, при извършване на комбиниращи операции с VARIO приставките, положението на дъното и на мотовилото във вертикално и хоризонтално положение трябваше да се регулира ръчно от оператора за постигане на оптимален, равномерен поток от прибираната реколта. 

За намаляване на натоварването на оператора и в тази област CLAAS разработи спомагателната система CEMOS AUTO HEADER, автоматично регулираща съответните настройки на приставката, съгласно преобладаващите условия за вършеене. 

Данни, набавени от лазерен сензор, се използват за контролиране на настройката за дълбочина на мотовилото, докато положението на дъното и хоризонталната позиция на ролката се контролират на базата на данни за осцилирането, набавени от сензора за височината на подаване на материала в корпуса на подаващото устройство. 

Резултатното равномерно подаване на реколтата в комбайна не само намалява натоварването на всички ключови възли и компоненти от режещото устройство и корпуса на подаващото устройство до етапите за първично и вторично сепариране, но също подобрява самото вършеене и позволява непрекъсната експлоатация при пълно натоварване.

За връзка с РАПИД КБ ЕООД – официален вносител на CLAAS за България, посетете техния сайт или им пишете на [email protected]