Иновативният елемент и екологичната оценка ще бъдат част от критериите при одобрението на проектите в новата Обща селскостопанска политика. Стандартите за приложение и основните критерии ще бъдат дискутирани с научните среди и браншовите организации. Това каза заместник министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов на семинар „Наука и бизнес”, организиран от Земеделския институт - Стара Загора, съобщиха от МЗХ. По думите му използването на науката и иновациите в земеделието са неразделен елемент, заложен в осите на предстоящия период 2015 – 2020 г.

Абазов подчерта, че темите за науката и бизнеса в животновъдството, изложени в презентациите на семинара, дават възможност да бъдат анализирани начините на разширяване на сътрудничеството между научните среди, бизнеса и животновъдството.

Според зам. министър Абазов с изготвената от Селскостопанска академия „Визия 2020” ясно се виждат допирните точки между политиката на МЗХ и приоритетите на стратегията. Той посочи като пример подобряване на отглежданите у нас породи, като се обърне специално внимание на храненето им, за достигане на качествена продукция, отговаряща на стандартите на ЕС.

В срещата участваха директорът на земеделския институт в Стара Загора доц. д-р Стайка Лалева, председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Петър Славейков, браншови и научни организации.



© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!