Производство на продукти от шипки без хербициди, пестициди, ГМО и консерванти ще се осъществява в първото по рода си предприятие у нас, която заработва в град Трявна, съобщава местна медия.

Растениевъди искат удължаване на сроковете за инвестиции

Модерната фабрика е оборудвана с иновативни технологии и ноу-хау решения, щадящи суровината за преработка. След седем години от началото на идеята бутиковото предприятие отваря врати, изцяло отдадено на каузата за зелени технологии и решения.

„Това означава осъзнаването на необходимостта от използването на най-новите технологии, на най-модерното оборудване, които да щадят природата и да не нанасят разрушителни последици. От друга страна – да създаваме Essential продукти, запазвайки в суровините дарените им от природата полезни вещества“, споделя философията си пред tryavna.eu единият от собствениците Иво Балевски.

Базирайки се на последните медицински изследвания за здравословно хранене, предприятието ще произвежда нова категория биопродукти (Essential храни, хранителни добавки и студено пресовано масло) от малките червени плодове, съчетаващи в себе си основни вещества, съществени за човешкото здраве. Суровината, която се влага в производството, е 100% биологична с нужните сертификати за това. Другото свежо нещо в новото предприятие у нас е младият екип от седем души.

Иновативна технология за сушене

За да се гарантира запазването на всички полезни съставки в шипката, изискванията в преработката започват от процеса на сушене. Високото съдържание на витамини C, E, B1, B2, K, D, A (каротин), PP, P, Омега 3 мастни киселини и други се прилага чрез контролоирано сушене, протичащо първоначално в естествена среда, а след това при температура от 40 до 50 градуса. Използваната топлоенергия в сушилния процес е екологично чиста.

Автоматизирана горивна инсталация с основен енергоизточник мъха от шипковите плодове, който се отделя при сепарирането на люспата от семената, е иновативната технология на предприятието.

Пресоването на семената и добиването на маслото, неговото съхранение и бутилиране за първи път в света протичат изцяло в азотна (безкислородна) среда, което елиминира възможността от протичане на окислителни процеси.

Нов метод за студено пресоване

Студеното пресоване също е патентна разработка от последно поколение. Процесът протича при значително по-ниска температура (26-28 градуса), без окисляване. Това отговаря и дори надвишава по определени показатели рафинираните масла, като в същото време ги превъзхожда по запазване на витамини и антиоксиданти. Съхранението на маслото се извършва в специално проектирани съдове, в които е създадена азотна среда с налягане от 0.5 Bar. Бутилирането също става в азотна среда. В резултат на тези нововъведения компанията дава гаранция за качеството на маслото 18 месеца след отваряне на опаковката.

Най-добрите практики от време оно

Шипковото брашно, произведено в предприятието, използва най-старият и най-щадящ метод – каменни мелници.

„Овладяната природа, приложена в практиката на нашата компания, еволюира от изходната суровина до завършения готов продукт обогатена, полезна и незаменима“, обобщава производствения цикъл Иво Балевски.