„Иновативни практики, улесняващи и оптимизиращи работата в пчелина през пролетта“, е темата на видеото от онлайн семинар на Националната служба за съвети в земеделието и Тракийски университет - Стара Загора.

Хипотези: Има ли земеделието ни експортен потенциал?

В него ще научите кои са необходимите и задължителни дейности, които трябва да предприемат пчеларите, когато извършват пролетния преглед и подхранване на пчелните семейства. Лектор на семинара е проф. д-р Иванка Желязкова от Тракийски университет – Стара Загора.

“Представената във видеото информация е базирана на данни от проведени проучвания, а резултатите са публикувани като дисертации и научни статии в различни специализирани списания и сборници от научни конференции“, подчертават организаторите.

Основни теми на информационния семинар: 

1. “Иновативни практики за подпомагане развитието на пчелните семейства през пролетния сезон”. Тук подробно се обяснява за работата на пчелина през пролетта, пролетния осведомителен преглед и главния пролетен преглед. Също така ще научите как се прави разширяване и обновяване на пчелните гнезда и подготовка на пчелните семейства за главната паша. Лекторът представя иновативни решения при технологиите на отглеждане на пчелните семейства. 

2. “Подхранване на пчелните семейства”. В тази част е обяснена необходимостта от познания за особеностите на хранене и храносмилане на пчелите, както изискванията на пчелния организъм към хранителните вещества.

Вижте повече във видеото.