Днес 32-годишният Тони Гробелник е доволен от решението, което взема преди няколко години. През 2019 г. той поема управлението на семейната ферма и започва да я трансформира. Споделяйки плановете си със майка си, последната се хваща за главата и го определя като луд. На Гробелник му се върти в ума да отглежда говеда Вагу. Дали е луд? Миналата година е отличен с наградата Иновативен млад фермер 2023 в Словения, научаваме от словенския сайт Agrobiznis. 

Южните ни съседи започнаха да произвеждат говеждо месо по 300 евро/кг

Фермата на семейство Гробелник от Галиция в долината Савинска отдавна е известна с интензивното си производство на мляко. Поемайки юздите обаче, Тони започва да купува животни от скъпата японска порода Вагу. Характеристиките на стадото постепенно се променя. Млечните крави намаляват, а месодайните говеда се увеличават. Миналата година през април за последен път семейството продава голямо количество мляко.  

Мляко или месо? 

Тони Гробелник, още преди да поеме фермата, иска да се занимава с месопреработка и да контролира цялата верига - от подготовката до преработката и крайната продажба. 

Когато увеличихме обема на месото, трябваше да вземем решение – млекопроизводство или месопреработка, спомня си той. 

Като млад фермер Горбелник кандидатства за безвъзмездни средства. Одобрен е и инвестира половин милион евро в съоръжение и оборудване за преработване. За увеличаване на стадото купува първите юници от породите шотландски Ангъс и японски Вагу. В момента в стопанството му има 90 говеда, от които 30 Ангъс и 25 Вагу. Има още над 200 свине. 

Гробелник се спира на двете породи говеда неслучайно. Месото и на двете е мраморирано с тлъстина, идеално за сочни пържоли, които напоследък стават все по-популярни в Словения.

Сега, след като станаха специалисти в приготвянето на пържоли, чиито продажби вървят много добре, дори майката на Тони смята, че синът й е взел правилното решение. Фермата работи успешно, което беше и най-важната цел, която младият собственик искаше да постигне чрез пренасочване на фермата: да мисли и действа като предприемач.

Успехът на Тони си проличава и по това, че рядко в предприятието му остава и една пържола. Всички продажби се извършват в местния магазин, който често се посещава от автобуси, пълни с туристи. Офертата от прясно свинско и говеждо месо Ангъс, което отлежава на въздух в специална камера за 60 дни, скоро ще бъде допълнено със стекове Вагу, които ще бъдат достъпни за клиентите през втората половина на май.

Откакто станах иновативен млад фермер, ние сме известни в цяла Словения и клиентите идват отвсякъде, не само от непосредствената околност. Който реши да тръгне по този път, трябва да има смелост да си поставя високи цели. Но е вярно, че във всичко трябва да имаш и малко късмет, коментира младият фермер. Краткосрочните му планове за бъдещето включват соларна електроцентрала и дегустационна зала, както и малка пивоварна.


Вижте още:

„Вагу“: Породата, която дава най-скъпото говеждо месо в света

Марк Зукърбърг се захваща с екстравагантно животновъдство

Момчил Михайлов: Говедовъдът, който докара топ генетика у нас чрез ин виво