Как да спестите време, усилия и най-вече – да работите с грижа за природата и човека в условията на променлив климат и все по-сериозни изисквания при опазването на околната среда?

Отговорът дава БАСФ със своята поредна иновация - easyconnect CTS. Компанията представи технологията по време на Открит ден в Добруджанския земеделски институт. Земеделски стопани, учени, гости от чужбина се запознаха с възможностите на системата за безопасно използване на течни продукти за растителна защита.

„Днес представихме най-новата иновация, която ще се внедрява занапред, а именно технологията easyconnect“, разказва Димитър Куюмджиев, технически специалист за Североизточна България.

„Това е система, патентована и иновирана от БАСФ. Под тази система се обединяват всички компании за растителна защита. Какво представлява easyconnect, сега ще ви обясним детайлно.Easyconnect се състои от два елемента. Единият елемент е самата система, която се монтира на всяка една пръскачка, а другият елемент е иновативната капачка. Какво представлява тази иновативна капачка. Това е тик-так капачка, която се отваря. Под нея имаме плаваща мембрана, която не позволява разлив на препарата. След като заключим тубата с капачката към системата easyconnect, ние избутваме тази мембрана, дозираме си колкото препарат ни е нужно“. 

Новият вид трислойна капачка е специално разработена за технологията и предварително поставена на всички туби за течни препарати за растителна защита. Състои се от винтов механизъм, вътрешен и външен капак, пояснява още Димитър Куюмджиев. 

„Имаме тик-так устройство, под това тик-так устройство ние имаме мембрана, която предпазва от разлив на препарати. След като монтираме самата туба върху устройството, с ръчка тази мембрана се избутва, изпомпваме колкото препарат ни е нужен. След като дозираме, връщаме ръчката, мембраната се затваря и слагаме тик-так капачката отгоре и нямаме никакъв достъп до препарата“.

Работата с новата технология е лесна и удобна, обяснява техническият специалист. Нужното количество препарат може да бъде измерено чрез прозрачната скала на контейнера, прикрепена към свързващото устройство или чрез всяка друга външна измервателна система. От изключително значение е безопасността, която осигурява иновативната технология easyconnect. Чрез нея се предпазват както механизаторите, работещи с продуктите за растителна защита, така и почвата и растенията тъй като няма разливи или неволно изпускате на вредни вещества. 

„Easyconnect е устройство, което може да се монтира към всяка една пръскачка“, категоричен е Димитър Куюмджиев. 

Еasyconnect CTS е технололгия, създадена и патентована от БАСФ, но подкрепена от още 12 компании за производство на продукти за растителна защита, членове на Crop Life Europe. Очаква се до 2030 г. в Европа всички течни продукти на фирмите, подкрепили иновативната технология, да бъдат произвеждани с easyconnect капачка.