Иновативни методи за оранжерийно отглеждане на малини и ягоди бяха представени от Център по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) в Пловдив. Събитието се организира от ЦРСББ, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я)  и АгроХъб.БГ.

Новостите в експерименталните оранжерии в демо точка “Наука” бяха разяснени от председателя на БАМ-Я Божидар Петков и изследователят д-р Мария Бенина. 

В момента в тези оранжерии се използва методът на контейнерно отглеждане при малините с използване на почва, която е комбинация от органични торове, кокосови и торфени стърготини. Посадъчният материал малини  е от най-ново поколение Long Cane. Това са едногодишни плодни пръчки в контейнер, които започват да цъфтят и завързват 7-10 дни след изваждане от хладилника, а дават плод до 45 дни, което е изключителен пробив в оранжерийното производство за постигане на непрекъснат режим на плододаване. 

Прецизното напояване, торене и климат контрол позволяват постоянен мониторинг на целия процес с минимална човешка намеса. Добивите са значително увеличени, в сравнение с тези от полското производство. Рекордите които са поставени в такъв тип оранжерии по света са 280-300 кг и повече набрани за 8 часа от един човек, стана ясно по време на срещата. 

Освен това в Центъра по растителна системна биология се провежда научен експеримент с различни сортове ягоди и малини, които се третират с биостимуланти, препарати за растителна защита и торове, които са изцяло на органична основа. 

Натуралните биостимуланти са ирландска разработка, базирана на екстракти на водорасли от Атлантическия океан. 

В срещата участваха учени, студенти, представители на академичната общност, мениджъри на агро-бизнес организации, индустриални и институционални партньорски организации, както и производители на малини и ягодоплодни от различни региони на България.  

Божидар Петков: Предизвикателствата пред всички производители са свързани най-вече с климатичните промени и абиотичния стрес, затова оранжерийното производство има своите неоспорими предимства. 


Д-р Мария Бенина представи безплатните услуги на АгроХъб.БГ, от които могат да се възползват всички земеделски производители, малки и средни предприятия, намиращи се на територията на България, както и обученията, които ще бъдат проведени в центъра.