Днешното издание на традиционния Фермерски фестивал пред Министерството на земеделието в София се посвещава на Св. Харалампий Чудотворец, който всички пчелари почитат като свой покровител, съобщиха организаторите.
 
Меденият ден на фестивала ще започне от 12 ч. днес с дегустация на продуктите на трима биопроизводители. Към гостите ще бъде отправено предложение да разпознаят различните видове мед – билков, акациев, манов, лавандулов, горски, магарешки бодил. Ще има и награди.
 
На Св. Харалампий Чудотворец е посветен и фестивалът „Седмица на пчелите“ в Шумен, който се провежда за 14-а поредна година. Той обхваща дните между 5 и 12 февруари и се организира от членове на Съюза на българските пчелари (СБП).
 
Тази година празникът протича под мотото „Медът от пчелите – еликсир на живота“. Началото бе поставено вчера с лекция и изложба на пчелен мед и продукти на производители от региона.
 
 
Днес лекторът Светломир Иванов ще сподели как се отглеждат пчели по Кемеровската система. Планирани са още срещи с председателя на СБП-Шумен – Даниела Челебиева, както и с други пчеларски дружества в областта.
 
На 10 февруари, когато е техният официален празник, шуменските пчелари заедно ще посетят църквата „Св. Илия“ в града, за да се поклонят на Св. Харалампий Чудотворец.
 
Както Фермер.БГ вече писа пчеларите се готвят и за традиционното изложение в Плевен от 7 до 10 февруари. Там те ще могат да се запознаят с последните предложения за пчеларско оборудване и инвентар, както и с новостите при отглеждането на пчелните семейства.