Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” (ГИТ) стартира кампания „Достоен труд – от теб зависи“, насочена към повишаване информираността на работодатели и работещи за правата и задълженията им съгласно трудовото законодателство. В поредицата от брошури, ръководства и тематични видеа са представени и условията за сезонна заетост, която най-често се прилага в земеделието.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Български граждани, които изпълняват сезонна работа в селското стопанство, се наемат от работодателите по общ ред, определен в трудовото законодателство. Най-често това става чрез срочни трудови договори. Националното законодателство предвижда и допълнителна възможност за сезонни работници в „Растениевъдство” чрез еднодневни трудови договори.

Те се прилагат само, когато става дума за обработка на насаждения и ръчно прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн. Работодателите, които имат право да наемат по този начин хора , трябва да са регистрирани земеделски стопани или тютюнопроизводители. Задължени са да използват утвърден образец, представен от Инспекцията по труда.

Стопаните са длъжни още да изплащат еднодневно трудово възнаграждение лично на работника. Работниците имат право на ежедневно заплащане, получават надницата си в края на работния ден. Изплащането се доказва с писмена разписка, която е неразделна част от образеца на трудовия договор

Работодателите трябва да внесат авансово осигурителните вноски по еднодневните трудови договори, защото това е условие за заверка на образеца на трудовите договори в Инспекцията по труда.

Един работник има право да полага труд по този ред до 90 дни за една календарна година. ГИТ припомня на сезонните работници у нас, които са български граждани, че времето отработено по този вид трудов договор не се зачита за трудов стаж, но се признава за осигурителен стаж за социалните рискове, за които работникът е осигурен по него. Запазва им се също социалното подпомагане и получаването на обезщетение за безработица.

Гражданите на трети страни могат да работят законно сезонна работа в България по две различни процедури – за период до 90 дни без прекъсване или за период до 9 месеца.