Инфлацията у нас продължава да катери върхове. През септември тя достига 18,7% на годишна база, а сравнено с месец август има ръст от 1,2%, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Парадоксът в Добруджа: Силно развито земеделие, но все по-малко хора

От началото на 2022 г. инфлацията в страната е 14% според статистиката, а експерти прогнозират, че в края на годината темпото ѝ ще се забави. За месец септември се отчита най-сериозно увеличение на цените в групите: образование, жилища, вода, електроенергия, газ и други горива, както и при храните и напитките – с 2,3%.

Листните зеленчуци са поскъпнали с близо 10%, а останалите общо с над 8%. Цената на доматите е скочила със 7%, на краставиците – с 4,4%. Свинското месо в страната е постигнало 4,8% ценови ръст, а сиренето - 4,5%.

В същото време през изминалия месец пиперът е поевтинял с цели 12,5%. В посока надолу тръгват и цените на гроздето, кореноплодните зеленчуци и ябълките.

Енергоизточниците също масово поскъпват. Увеличението при метана е с 18,3%, при централното газоснабдяване – с 16,7%. Цените на пелетите са скочили с 12,7% на дървата с над 12%, а на въглищата с 6,8%. По последни данни бензинът и дизелът пък са намалели ценово съответно с 4,8% и 3,2%.

Днешната инфлация е като тази през 1998 г.”, припомня money.bg, като се позовава на икономически доклад. Изданието подчертава, че преди 24 години бяха достигнати инфлационни нива от 18,8% (през май 1988 г.).