Промишленото птицевъдство в България е в кризисна ситуация и ако не се вземат спешни мерки, предстоят масови фалити в сектора, предупреждават от Асоциацията на промишленото птицевъдство (АПП), предаде БНР.

Мнение: Проблемът с виртуалните животни ще се реши като се тръгне от пасищата

С цел избягване на предстоящите фалити в сектора АПП е разработила конкретни предложения, които ще представи в опит да потърси диалог с Министерството на земеделието, се казва още в съобщението.

Според представителите на бранша изкупните цени на яйцата и пилешкото месо падат все по-ниско и гарантират все по-малко приходи, а разходите на птицевъдите се увеличават заради скока в цените на фуражите, което е пречка за изхранването на птиците.

Другото недоволство на птицевъдите е, че не са включени по никакъв начин в програмите за подпомагане на бизнеса за щетите от COVID-19 кризата.

Годината е тежка за промишленото птицевъдство, алармират от асоциацията. От началото на годината птичият грип пък удари две големи птицеферми – в Славяново, Плевенско, с около 100 хил. пернати и в хасковското село Криво поле, където умъртвени бяха 40 хил. птици