Истинското място за произведените в местните животински ферми продукти е на фермерския пазар. Там клиентите са по-различни, отиват, защото търсят нещо специално, а не по инерция, категорична е Ренета Николова, която отглежда пасищно животни със смесено направление в село Мировяне.

Вижте важните срокове за заявяване на пасища

Продуктите от Старопланинската семейна ферма се продават успешно на няколко фермерски пазари в Софийско, производителите имат и магазинче на пазара Римска стена. Разчитат на доверието при контакта с клиентите, които ще ги потърсят отново, затова са организирали и сайт за онлайн поръчки.

А какво най-много се търси на фермерския пазар? Според Ренета успешните продукти са съчетание между традиция, екологично отглеждане и поднесени по интересен, апетитен начин на клиентите. В млечната си гама от продукти фермерката предлага домашно краве кисело и прясно мляко, ръчно месен зрял кашкавал от краве мляко, домашно краве масло зряло и прясно краве сирене, извара по домашна рецепта, катък и други. 

Използваме стари домашни рецепти с продукти от свободно пасящи животни. Животните ни са на пасища с естествено растяща трева без подпомагане с изкуствени торове и се хранят с подготвени от нас фуражи , които са от наши собствени зърнени култури. В нашите продукти няма подобрители, оцветители и консерванти. Мисията ни е да произвеждаме чиста и здравословна храна, с която да създаваме приятни изживявания за възможно най-много хора, споделя философията и тайната на успеха си родната производителка.

Но освен традиционните български млечни продукти, Ренета собственоръчно прави и така нареченото индийско сирене панир.

Ренета Николова: Има голям интерес към Панира особено от хората, които имат някакъв диетичен режим, почитатели на аюрведическата кухня, както и такива с различни заболявания. Българският потребител обича родното производство, но е и любопитен за различни, нови неща. 

Панирът е събирателен продукт – той идва от индийската кухня, но реално е вид нашенски кашкавал, който бабите ни едно време правеха. 

В Родопите още се прави по същия начин, само че му слагат и сол. Ние в панира не добавяме сол." 

Доказателство за гениалността и успеха на простичките неща е и този млечен продукт, който се приготвя изключително лесно, в същото време е харесван и предпочитан от много хора. Тайната му по-скоро е в качеството на използваното мляко, както и в направата му с желание и добри мисли, споделя Ренета.

"Панирът, подобно на тофуто, който се прави от соята, се приготвя от краве мляко като се пресича с лимонена киселина. Не е сирене, защото няма закваска, не е и точно кашкавал. Той е много богат на протеини, а е с ниско съдържание на лактоза. Има много витамини от групата Б, витамини К, А и Е, Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, калций, цинк, магнезий, фосфор, флуор и други", изрежда предимствата му фермерката.

Наблюденията на производителката са, че се увеличава броя на клиентите им, които са на химиотерапия или лъчетерапия, защото панирът много по-лесно се усвоява от организма от останалите сирена. Много спортисти също го търсят. Изследванията сочат, че  
неговата употреба намалява риска от рак, остеоропороза, артрит, диабет, анемия и проблеми със сърдечно-съдовата система. Панирът оказва положителен ефект върху целия организъм, укрепвайки структурата на тъканите и клетките.