Опасенията от недостиг на храна и нарастващата инфлация в целия свят са по-силни от всякога, но складовете на Индия са препълнени с жито, а фермерите в страната се готвят за нова рекордна реколта, информира Bloomberg.  

Война и земеделие 

Индия е вторият най-голям производител на пшеница след Китай и може да изнесе 12 млн. тона на световните пазари през 2022-2023 година, което е рекордно количество. 

Това показват осреднени данни от пет проучвания на Bloomberg сред трейдъри, анализатори и собственици на мелници. За сравнение, доставките през предходния сезон 2021-2022 са били 8,5 млн. тона, показват данни от департамента по земеделие  на САЩ (USDA).

Цените на селскостопанските суровини вече поскъпваха рязко и преди руската инвазия в Украйна, тъй като сушата намали реколтата в световен мащаб и търсенето се увеличи. Това доведе до разходите за храна по света до най-високите им нива в историята. Войната допълнително влоши нещата, защото задуши доставките от един от най-големите производителни региони на планетата, който осигурява повече от една четвърт от световните доставки на пшеница.

Според анализатори, ако Индия не изнасяше големи количества пшеница, цените вероятно щяха да нараснат още повече.
През март референтните цени на пшеницата в Чикаго се покачиха до най-високото ниво в историята от 13,635 долара за крина след руската инвазия. Средните нива през последните 5 години преди нападението бяха едва 5,50 долара.

Свиването на предлагането и нарастващите цени на зърното от големите страни износителки направиха индийската пшеница конкурентоспособна за първи път от години. С нарастващите запаси след пет поредни рекордни реколти, Индия има огромен излишък за износ. Това ще бъде от решаващо значение за вносителите в Северна Африка и Близкия изток, където преди повече от десетилетие покачващите се цени на храните предизвикаха насилствени безредици.
Индия е склонна да доставя пшеница предимно до съседни страни като Бангладеш и до някои пазари в Близкия изток, но сега износителите вероятно ще намерят купувачи в Африка и в други части на региона.

„Сега всеки пазар трябва да вземе предвид индийската пшеница, особено в Азия, Африка и Близкия изток. Досега не сме виждали такъв трескав интерес към индийската пшеница на световния пазар“, каза Айенгар, който търгува със суровини повече от три десетилетия. 
Индия е в последен етап на преговори за започване на доставки на пшеница за Египет, най-големият купувач в света, докато в ход са дискусии и със страни като Китай, Турция, Босна, Судан, Нигерия и Иран, съобщи министерството на търговията този месец. Износът на пшеница от Индия вече се е увеличил повече от четири пъти до около 6 милиона тона за 10-те месеца до януари спрямо година по-рано, показват правителствени данни.

Времето за доставка до Близкия изток ще бъде по-дълго, отколкото от традиционните черноморски износители Украйна и Русия, но Индия е в добра позиция да се намеси като евтин доставчик на пшеница, според Службата за чуждестранно земеделие на американското правителство.