Управителният съвет на ДФЗ одобри предоставянето на индивидуални помощи по de minimis на трима оранжерийни производители. Решението е взето на последното заседание, проведено на 29 октомври.

Фермери, вижте какво ви готвят политиците

Помощ в размер на 7 117 лв. получава земеделският стопанин Илко Янин за покриване на щети по оранжерии с полиетиленово покритие след градушката през лятото на 2021 г.

По същите причини се подпомага и неговият колега Ваня Фурлинска, но със сумата от 15 346 лв. Най-голяма е помощта за Валентин Илиев, който ще има възможност да оправи пострадалата си от ледените парчета оранжерия с отпуснатите 24 171 лв.

Средствата се предоставят по параграф 43-00 „Субсидии и други текущи трансфери за нефинансови предприятия” от бюджета на ДФЗ, предвиден за държавни помощи.

Друго решение на УС на Фонда е свързано с увеличаване на неговата численост. За обезпечаване на новите служители е предложен допълнителен ресурс в размер на 11,2 млн. лв. по бюджета на ДФЗ за 2022 г., но той първо трябва да бъде приет на Министерски съвет.