INDAGRA е най-голямото изложение в Румъния за земеделие. На него задължително присъстват всички от бранша. Това е и изложението, което има най-голяма полза до момента за нас, коментира Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари (СДО) за Фермер.БГ.
 
 
„На изложението ще участваме за втора година. Имаме одобрено финансиране от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Както предходната година, и тази ще участваме съвместно със Съюза на градинарите в България. Предвид на това, че решението на УС на Държавен фонд „Земеделие“ излезе много късно, ще сме с по-малък щанд. Въпреки това сме доволни от изложението, направихме някои контакти през идната година и се надяваме посещението ни да бъде положително“, каза още Колев. 
 
Сумите по схемата за държавна помощ - „Помощ за участие в изложения“, отпуснати на двата съюза са в размер на общо 25 000 лв. (Национален съюз на градинарите в България - 20 000 лв. и Съюз на дунавските овощари - 5 000 лв.). Решението е взето на УС на ДФЗ от 2 октомври 2017 г.
 
Събитието ще се проведе в Букурещ от 25 до 29 октомври 2017 г. Румънският земеделски форум представлява най-голямото по рода си изложение за оборудване и продукти в областта на земеделието, градинарството, лозарството и животновъдството.
 
„Изложението няма търговски цели. На него ще представи колегите. Имаме организирани и два автобуса, като единият е много голям. Всички наши колеги могат да се възползват от транспорта безплатно. В рамките на форума ще представим нашия нов сайт и продуктите, които произвеждаме“, обясни Димитър Рачев, член на УС на СДО.
 
По думите на Колев въпреки че на изложението не се правят сделки, но то е важно за овощарите по друга причина.
 
„На самото изложение се разменят контакти, уреждат се последващи срещи и т.н. Вече имахме такива срещи в Румъния, след изложението, което се проведе миналата година. След тези срещи, ако се стигне до споразумение, се прави и търговия“, заключи Колев.