Не повече от 40 животновъди се събраха на обявения за днес протест край Стражица. Протестиращите настояваха за среща с премиера Бойко Борисов, както и за по-високи изкупни цени на млякото, предаде репортер на Фермер.БГ. Както по-рано ви информирахме, случайно или не, от ДФ „Земеделие” обявиха, че вчера – ден преди обявения за днес протест – са преведени субсидиите на животновъдите по НДЖ 1, НДЖ 2 и НДЖ 3. Много от фермерите присъстващи на протеста обаче, не знаеха това и научиха новината от медиите.

Организатор на протеста беше Асоциацията на овцевъдите и козевъдите в България. Представители на останалите асоциации нямаше, а самите фермери коментираха пред Фермер.БГ, че за пореден път показват разединеност в действията си. Някои от тях посочиха пък, че останалите браншови организации умишлено са саботирали протеста като не са се включили в него.

Никола Василчин от Свищовско отглежда 1 200 овце в село Драгомирово. Аз имам общо 1 500 дка земя и пасища и до момента не съм получил нито лев субсидия за тях. Интересно ми е от къде зам.-министър Цветан Димитров извади статистиката, че неизплатените субсидии към животновъдите са само около 3 млн. Само между колеги от Свищовска община ги събрахме тези три милиона. А освен нас и животновъди в много други региони трябва да получават субсидии, коментира фермерът.

Що се отнася до пуснатите средства по НДЖ Василчин комантира: Винаги така се е получавало – когато има протест или стачка, ден-два преди това се превеждат някакви пари. Така беше и при предишните управляващи, така е и сега, но ние не искаме по този начин да получаваме полагащите ни се субсидии. И на нас не ни е приятно постоянно да досаждаме на министъра – и да чуваме от него как всяка седмица виждал едни и същи физономии. Ходим обаче заради многото лъжи, които продължават и в момента, каза още фермерът, както и заради това, че няма цялостна работа по отношение на животновъдния сектор.

Един от големите проблеми е, че пасищата се раздават на хора без животни и много от тях източват пари, получавайки субсидии без да имат животни. Именно затова фермерите настояват да отпадне възможността хора, които нямат животни да получават пари за пасища.

Катя Цанкова от поповското село Паламарца, която отглежда крави и телета, се включи в днешния протест, за да изрази недоволството си от ниските изкупни цени на млякото. В момента кравето мляко се изкупува на цена около 0,30 лв/л, а за килограм фураж плащаме около 0,50 лв. Имайки предвид и плащанията за вода, витамини, медикаменти и т.н., разходите скачат неимоверно много. Цанкова не е кандидатствала до сега за национални доплащания, но предвид трудностите, пред които са изправени колегите и, не мисли и да кандидатства, за да хаби време и нерви.

В края на протеста, който беше съпроводен от солидно полицейско присъствие, на фермерите и на пенсионери от селото бяха раздадени порции печено агнешко месо с лимонада.







© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!