Поне още пет години африканската чума по свинете ще бъде проблем за България. Държавата предприема мерки, но те не са достатъчни и сякаш проблемът се подценява, смята Васил Василев, председател на Българския ловно-рибарски съюз, предаде БНР.
 
Той припомни, че огнищата у нас вече са 27. Държавата обаче сякаш няма ясна и финансово подплатена стратегия за справяне със заразата, убеден е ловецът.
 
Според него трябва да бъдат разписани пет конкретни мерки за превенция и ограничаване на заразата. Трябва да бъде ясен техният финансов ресурс, както и да бъдат посочени кои са отговорниците, допълни Василев.
 
Той даде за пример заповед на Министъра на земеделието, според която ловците трябва да вземат участие в търсенето на умрели животни. Липсва обаче пункт на мястото на тръгване и мястото на връщане. Нужно е там да има специализиран автомобил, който да дезинфекцира всички участници в претърсването – обувки, дрехи, коли, предлага ловецът.
 
Ако той и колегите му сами не финансират обеззаразяването, те могат да разпространят заразата, коментира Василев.
 
 
Заради опасения от разпространение на болестта на територията на САЩ Националният съюз на свиневъдите отмени световно изложение на свинeвъдите в щата Айова през юни, пише Ройтерс.
 
Събитието ежегодно привлича около 20 хил. гости за три дни. Голяма част обаче идват от Китай и други страни, в които има огнища на болестта, страхуват се организаторите.
 
Американското правителство засили контрола на летищата и морските пристанища, за да се справи с контрабандата на нелегални продукти от свинско месо и да спре навлизането на африканска чума на американска територия.
 
Местните свиневъди и производители на свинско месо искат от Конгреса да отпусне финансови средства за още 600 митнически и гранични инспектори
 
Освен това американските фермери са затруднени и от търговските спорове между техния президент Доналд Тръмп и Китай и Мексико – два от най-големите експортни пазари на американско свинско месо. В резултат търсенето намалява, а в хладилните складове се трупат огромни количества непродадено месо, посочват експертите.