Фермерите, които използват неоникотиноидни пестициди при пролетните култури, е напълно възможно да нарушават естествения цикъл на земните пчелни майки, сочи ново изследване, пише fwi.co.uk.

Пчелари се надяват на добра година

Изследователите са проучвали влиянието на неоникотиноида тиаметоксам върху хранителните навици и развитието на яйчниците на 4 вида пчелни майки.

Екипът, който се състои от учени от университет "Роял Холоуей" в Лондон, е открил, че пестицидът понижава формирането на яйца при всички видове.Едно от обясненията за това понижение може да се дължи на въздействието на тиаметоксама върху консумирания от пчелната майка полен. Той съдържа ключови хранителни вещества за развитието на яйчниците и производството на кръв, допълват учените.

Тимаетоксамът, който се произвежда от Sygenta, е един от трите неоникотиноида, който е обект на забрана за употреба при цъфтящи култури в ЕС, включително маслодайна рапица.

В този момент политиците в ЕС претеглят ползите и минусите от употребата на неоникотиноди за растителна защита. През 2015 г. в Англия 386 713 хектара земя бяха третирани с тиаметоксам.Проучването, което е публикувано в списание  Proceedings of the Royal Society B, проследява въздействието на в реални полеви условия.

През периода март и април 2014 г. учените са събрали 506 пчелни майки от Crown Estate в Съри.

Установено е, че два от четирите вида пчели под наблюдение са започнали да консумират по-малко изкуствен нектар, когато са изложени на тиаметоксам в лабораторни условия (те са наподобявали максимално условията в земеделските зони).

Като резултат се наблюдава забавяне на развитието на яйчниците и при четирите вида пчелни майки, казва главният изследовател д-р Джема Барон.

По думите й това въздействие се отразява негативно върху работата на земните пчели майки през пролетта, което поражда ефект на доминото върху пчелната популация по-късно през годината.