Очаква се да продължи да намалява броят на млечните крави и произведеното мляко в страната, което е предпоставка за ръст в изкупните цени, твърдят анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Палмовото масло пак е в настъпление, кравето мляко намалява

За по-добра цена на млякото могат да допринесат също растящите цени на вносната суровина от ЕС – сухо мляко и свободно търгуваното мляко на европейските борси.

Анализатори: „Изкупната цена на кравето мляко за първите 6 месеца е с 3% нагоре спрямо година по-рано.“

При изкупуването на овчето мляко обаче се запазва тенденцията за спад в цените. По данни на Националния статистически институт (НСИ) за второто тримесечие тя е с 3,7% по-ниска от същия период на 2018 г. Икономистите отдават това на трудности в износа. 

Статистиката сочи, че за периода 2014–2016 г. износът на овче саламурено сирене е средно 6950 т на година. За последните 2 години той падна до 6100 тона, като през 2019 г. се очаква да бъде около 6000 т, изчисляват от САРА.

Сушата в Европа през месеците юли и август, която засегна около дузина страни членки, включително и България, оказа влияние както на пролетниците (основно фуражната царевица), така и на пасищата. Някои фермери са принудени да използват запасите си от фураж за зимата или да продадат част от стадата си. 

Анализатори: „Стопаните, които са принудени сега да закупят фуражи за животните си, се очаква да имат проблеми в бъдеще.“

До криза при млякото може да доведе и Brexit без сделка, предупреждават от Европейската асоциация на производителите на мляко (EDA). Цените в ЕС могат да претърпят шок надолу заради труден износа към Обединеното Кралство.

Междувременно 21 български млекопреработвателни компании са проявили интерес да изнасят на китайския пазар. До началото на септември 14 от тях са били одобрени от Генералната митническа администрация на Китай, припомнят икономистите.