Призовавам да сте ярки в позициите си и да не изпаднете в тази ситуация. В Европа има ръст в търсене на качествени храни, защото диетата на средностатистическия европеец се променя – всеки търси естествените продукти.
 
 
В тази връзка, пазарът на малини в Западна Европа ще продължава да расте, търсенето също, за това трябва да се направят вземат необходимите мерки. Това каза Георги Събев, политически съветник на евродепутата Момчил Неков по време на откриването на среща на малинопроизводителите, организирана от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).
 
По думите на Събев Сърбия и Полша също произвеждат много малини, а секторът им е добре развит. „По тази причина трябва да се търсят всякакви възможни инструменти, за да се защитават и подпомага сектора в страната“, добави той. 
 

Малинопроизводството в ОСП след 2020 г.

 
Меките плодове и ягодоплодните култури ще могат да бъдат подпомагани по директните плащания. Това е подкрепено от Европейската комисия. Има и нововъведение – подпомагане по различни култури, т.е. за зърнените да има един вид подпомагане, за сектор плодове и зеленчуци – друго, по-голямо, което ще стане с въвеждане на коефициент, обясни Събев. 
 
 
„За обработка на 1 дка пшеница са необходими определени брой часове труд, а знаете за плодове, зеленчуци колко време отнема. Т.е европейската субсидия трябва да е съизмерима с дадения труд. Добавената стойност от зеленчуци и плодове е доста по-голяма от зърнопроизводството. Не трябва да пренебрегваме естествено и тях, но добавената стойност от тези сектори е по-голяма“, отбеляза Георги Събев.
 

Иновации 

 
Божидар Петков, председател на БАМ-Я, отново повдигна въпроса за иновациите в селското стопанство. 
„Един от въпросите, които повдигаме много пъти, но все още не са решени е да има програми за подпомагане на иновациите.  Иновация значи внедряване, а според критериите заложени от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), иновация трябва да е нововъведение, защитено с патент. Смятаме, че трябва да се направи правилна формулировка. До края на годината се очаква да стартира мярка 16.1, но тази формулировка го спира. 
 
Процедурата по патентоването е дълга и тежка, а в същото време може да е патентована и в същото време ДФЗ да каже, че това не е иновация. Този сезон беше много труден, пълен с изненади. Като се започна с горещото лято, липсата на вода от напоителни системи и т.н.", коментира Петков. 
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg