Има ли забравени производители в схемата de minimis за регистрираните земеделски стопани, произвеждащи оранжерийна продукция?
Опасяваме се, че да. 

Кампания 2022 за директните плащания започна и онлайн

От няколко седмици продължава сагата относно обхвата на de minimis за оранжерийно производство. Дори в сряда Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие” разшири обхвата на схемата и бяха добавени производителите на пипер. 

Производителите на разсади, на ягоди и малини в оранжерии също използват газ. Те не са включени в схемата. 

“Изпратихме възражение до министъра на земеделието. Самото име на подпомагането говори само за себе си и за обхвата му - оранжерийно производство”, посочват от Българската асоциация на малинопроизмодителите и ягодоплодните (БАМ-я). 

Според тях, “единствената правилна дискусия” е дали да се подпомагат неотопляемите оранжерии, а не дали да се подпомогнат отопляемите оранжерии на газ, мазут, пелети или ток, които произвеждат домати, краставици, ягоди или пипер или разсади и които ще осигурят посадъчен материал за хиляди декара зеленчуци за сезона.

“Когато държавата и Европа подкрепят индустриалните предприятия за компенсиране увеличените разходи за газ и електрическа енергия, не ги делят на такива, които произвеждат мебели, пушки, стругове или хляб, а се подпомагат всички”, възмущават се производителите.

Защо Министерството на земеделието, искайки да подпомогне оранжерийното производство на България, започва да го дели на чушки, домати и други?

“Ако има особености в подпомагането по de minimis, веднага направете национално доплащане в същите размери за тези, които не влизат в обхвата на схемата, но са в целевата група на пострадалите производители от оранжерийното производство”, настояват от БАМ-я. 

От асоциацията настояват министерството на земеделието “да разреши справедливо създалата се ситуация, за да бъдат подпомогнати всички, които се занимават с оранжерийно производство в България.