Фермери очакват бум при вноса на живи животни от Гърция към България. Това каза пред Фермер.БГ овцевъдът от сливенското село Блатец Антон Драгиев, който отглежда 420 овце. „Очаква се голям бум и внос на животни от Гърция, защото там положението е доста тежко финансово. Доста от фермерите са обявили животните си за продажба. В същото време в България има хора, които разполагат с доста пари и най-вече предполагам някои земеделци, които до февруари догодина трябва да направят стада, за да имат право да ползват общински и държавни пасища и ливади, ще закупят готови стада от Гърция“, коментира Антон Драгиев.




Животновъдът не изключва сценарий, при който с вноса на живи животни могат да влязат и редица болести по животните: Притеснени сме да не стане някой лош сценарии или прогноза, която ние реалните животновъди очакваме – да се вкарат много заразени животни с най-различни вируси и болести от съседна Гърция. Там от колеги, които лично са ходили, просто ветеринарната практика и в Турция, и в Гърция е на много ниско ниво. Не си признават, че имат шарка, син език, не си признават, крият, унищожат 2-3 стада и мислят, че ще се реши проблемът, а той се разпространи. Знаете синият език от къде дойде, той не идва от север, той идва от юг“, посочи Антон
Драгиев.

 

Овцевъдът от Блатец е категоричен, че границите трябва да бъдат много строго контролирани и задължително да се дезинфекцират колите, животните, които влизат в България.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!