Заради небрежна работа с огън е избухнал пожар в царевично стърнище в село Майор Ценович, Силистренска област, съобщиха от полицията в крайдунавския град.

Таванът на извънредната помощ ще се вдигне ли на 93 000 евро на стопанство?

Инцидентът е станал вечерта на 17 октомври. На следващия ден пламва ожъната царевична нива в землището на село Смилец. Още сигнали за пожари са получили същата вечер огнеборците – за подпалени сухи треви край село Краново. В землището на село Грънчарово е пламнал зърнокомбайн. Огънят е започнал от сламотръса на земеделската машина. Намесата на огнеборците е предотвратила тоталното й унищожение.

От началото на годината към момента в Силистренско отчитат почти двойно увеличение на инцидентите. Само случаите на пожари в сухи треви и отпадъци са 540.

Подобна е картината и в съседната Добричка област. От Пожарната служба сигнализират за повишен брой на инциденти в царевични стърнища. Само през последните дни пожари са получени сигнали за избухнали пожари в сухи треви между селата Проф. Златарски и Честименско, граничещи с ожъната царевична нива. Пожарен екип отива на място и потушава огъня. Сухи треви пламват и край село Орляк.