Защо в черешова градина в Калифорния вече втора поредна година узрелите плодове не се събират? Причините – природни катаклизми. През 2018 г. почти цялата реколта на овощарите е унищожена от пролетни слани, а през 2019 г. по време на прибиране на продукцията започнали проливни дъждове. Готовите плодове се въргаляли по земята, напълно негодни за реализация. Поради това калифорнийските фермери се отказали от реколтата за втори пореден път, съобщава EastFruit.

Прасковата тази година дава повече

Понякога ни се случва да имаме реколта от череши веднъж на пет години, а друг път – два пъти на пет години, тъй като в щата е разпространено отглеждането на овошките на открито. Това е рисково – твърде често в периода на зрялост на плодовете започва дъжд и всичко отива на вятъра. Въпреки всичко производството на череши продължава да бъде печеливш бизнес. През годините, в които неблагоприятното време унищожи реколтата, на помощ идва американското правителство. То е разработило много удачна система за застраховане на реколтата.

Винаги сключвам максимална застраховка срещу загуба на реколтата, поради това получавам доход, независимо дали продукция накрая има, или не, казва калифорнийски овощар. Той допълва, че всяка година се старае да намалява височината на дърветата. По този начин се грижи за безопасността на работниците. Всеки работник е задължен да пренася стълбата си от дърво до дърво, като държавата регулира и размера на стълбите, които не бива да надминават определени граници. Така се намаляват рисковете от тежки травми в случай на падане.