Много от развъдните асоциации се замислят за промяна в програмите си, научи Агри.БГ.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

По непотвърдена информация Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) е започнал проверка на развъдните асоциации и в частност на субсидиите, които те получават. Причината е, че при редица от тях ареалът, който е записан в развъдната им програма за дадена порода, не се спазва. Регистрират се стада от конкретната порода от различни краища на страната заради получаването на субсидии.

Фермерите не са засегнати от проверките и няма да бъдат орязани откъм субсидии, но е възможно част от развъдните асоциации да променят програмите си.  

Кои ще са обаче тези учени, които ще погазят думите си и ще променят развъдните програми, както и дали, и на какво основание земеделското министерство ще приеме корекции във вече одобрена програма? Предстои да разберем.

Финансирането на развъдните асоциации започна още през 2004 г. Целта на грантовете, които се предоставяха беше минимално финансиране за купуване на офис и друга техника. По-надеждното финансиране започна през 2016 г. със стартиране на схемите за подпомагане на развъдната дейност и животните под селекционен контрол. 

Към момента в системата на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), регистрираните развъдни асоциации в сектор говедовъдство (13), овцевъдство (20) и козевъдство (4) са общо 37.