Вече десетина дни земеделските производители имат възможност да кандидатстват за Ковид помощта. От земеделското министерство уверяват, че процедурата е максимално улеснена, за да не изпуснем крайния срок за усвояване на парите, който е краят на годината.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

В сравнение с 2020 г. обаче сега има една съществена разлика – миналогодишният таван от 7000 евро за един кандидат е вдигнат драстично на 225 000 евро (или 440 059 лв.). Именно този изключително висок таван може да създаде условия за изтичане на финансов ресурс към крупни земеделски стопанства, смятат представители на бранша.

Според Национална био асоциация (НБА) указанията за прилагане на подпомагането обслужват бенефициенти, които стопанисват десетки хиляди декари винени лозя, чиито мощности са ориентирани основно в производството на ракия, мастика, водка. По този начин се допуска и заобикаляне на правилата за подпомагане в ЕС.

Затова те биха подкрепили подпомагането на площи на винени лозя, но само до 100 ха, тоест малки и средни семейни стопанства и винопроизводители. От НБА недоумяват защо допустими се явяват стопанства, свързани с производството на спиртни високоалкохолни напитки, въпреки че:

•    Не подлежат на подпомагане по политиките на ЕС;
•    Нямат нужда от допълнителна ликвидност;
•    Производството е изцяло механизирано;
•    Не са застрашени от фалит;
•    Не е налице затруднение нито в пазара, нито в транспортирането на високоалкохолни акцизни стоки.

„Тези заявители ще получат едно солидно подпомагане, което по същество представлява безвъзмездна пряка добавка към чистата печалбата на тяхната основна дейност и сформира свръхпечалба“, категорични са от бранша.

Затова те настояват изцяло да отпадне подпомагането на бенефициенти с винени лозя, чиито производства са насочени към преработката на спиртни акцизни високоалкохолни напитки, както и такива, които се явяват свързани лица по Търговския закон или са доставчици на грозде на притежатели на лиценз за производство на въпросните напитки.