Измина точно седмица от засядането на турския товарен кораб VERA SU край скалите на село Камен бряг, превозващ 3000 тона торове. За този период се изписаха и изприказваха хиляди думи, но конкретни действия все още няма налице. Дори се стигна до абсурд местността Яйлата да се превърне в туристическа атракция именно заради авариралия плавателен съд, а не заради своеобразната и дива красота на скалния бряг.

Важното - слушайте в AgriПодкаст 

По-страшното е, че според очевидци вече има сериозен теч на азотни торове в морето. Така твърди водолазът от Добрич Найден Недев, който прави самостоятелен оглед на кораба под вода на 25 септември. Младият мъж е категоричен, че има изтичане на торове и затова са наложителни спешни мерки за разтоварване и изтегляне на плавателния съд. 

Басейнова дирекция "Черноморсик район" излезе с резултаттие от изпитването на двете водни проби, взети на 25 септември от акваторията на Черно море - първата до товарния кораб в посока открито море, а втората пред носа на кораба, където е предполагаемото изтичане на карбамид. 

"Резултатите от изпитването на пробите за азот нитритен показват, че към 15 часа на 25 септември има индикации за замърсяване на морската вода от товара на кораба", посочват от МОСВ. В момента екипи от екперти на Басейновата дирекция и Регионалната лаборатория във Варна са на място за повторна проверка и пробонабиране. От Окръжната прокуратура в Добрич обявиха, че разследват причините за засядането на натоварения с 3300 тона карбамид плавателен съд. 

В понеделник следобед (бел.ред. - 27 септември) заклещеният върху скалите кораб беше укрепен с котви, а дългоочакваният плаващ кран за стартиране на спасителната операция пристигна с влекач. 

Ден по-рано - в неделя, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев излиза със заповед, с която разпорежда на компетентните държавни структури да започнат незабавни действия по освобождаването на заседналия товарен кораб. За целта през последните дни са ангажирани всички отговорни институции, за да се намери най-доброто и безопасно решение и да се предотврати замърсяване на околната среда, уточняват от пресцентъра на Министерството.

Заповедта предвижда безопасно разтоварване на товара, извеждане на кораба от плитчините на местността Яйлата и впоследствие задържане на плавателния съд и товара до пълното възстановяване на направените от държавата разходи при операцията.
На мястото на инцидента е командирован изпълнителният директор на ИА “Морска администрация” кап. Живко Петров за координиране и контролиране на предприеманите действия, който е в постоянна връзка с министър Алексиев.

Безотговорното отношение от страна на корабособственика е довело до пълното ангажиране на държавните институции през последните дни. Министър Алексиев и екипът му са предприели необходимите действия с цел обезпечаване на процедурата, уточняват още от екипа му. Товарният кораб заседна около 4 сутринта на 20 септември в района на защитената местност Яйлата. Той е собственост на турска фирма, плава под панамски флаг. Целта на кораба е да превози 3000 тона азотен тор от Украйна до пристанище Варна. 

Прогнозите на синоптиците сочат, че времето ще се влоши и на практика ще възпрепятства планираните действия за освобождаване на заседания кораб. През следващите дни се очакват дъждове, придружени от вятър с пориви от 20 до 43 км/ч.