Българското общество получава противоречива информация има ли нови огнища на чума по дребните преживни животни. Във връзка с това народният представител Кристиан Вигенин иска отговор от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
 
 
Като повод за въпроса депутатът посочва „тревожна информация, съдържаща се в писмо на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) до Сотир Цацаров, главен прокурор, и Цецка Цачева, министър на правосъдието“.
 
Кристиан Вигенин припомня, че в писмо от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, подписано от неговата заместничка, до главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Цецка Цачева се съобщава, че в резултат на обявеното огнище на болестта чума по дребните преживни животни в град Болярово са взети проби от стадата в разширена 20-километрова зона. В сигнала се съобщава, че към 17 септември 2018 г. пробите вече са изследвани, а получените резултати са потвърдени от референтната лаборатория в Монпелие, Франция. 
 
Депутатът посочва, че според писмото „категорично може да се каже, че се наблюдава продължаващо разпространение на заболяването, като са обхванати и нови територии около град Болярово - обекти в община Средец, област Бургас, община Елхово, област Ямбол и община Свиленград, област Хасково", а като единствен източник на заразата е посочен обект в Болярово – известното стадо на Ани Петрова и Тодор Димитров
 
„Ако е потвърдено разпространението на заразата в съседните общини, както пише в сигнала, какви мерки са предприети от страна на БАБХ за справяне с новите огнища, какво е обяснението, ако не са предприети, а ако са предприети - защо не е предоставена информация за това нито на международните партньори, нито на българските граждани?“, гласи единият от въпросите на Кристиан Вигенин към министъра.
 
Вторият му въпрос е, ако тази информация е невярна, кой и как ще поеме отговорност за подвеждането на ключови български институции – главния прокурор и министъра на правосъдието. Устен отговор от министър Румен Порожанов се очаква на 12 октомври.
 
 
По време на парламентарния контрол миналата седмица министърът съобщи, че по време на нов кръг от изследване на около 8000 овце и кози в Странджа са открити 256 положителни проби за чума по дребните преживни животни. БАБХ обаче не е обявявала нови огнища на заразата. Последният случай е от 19 юли, като в  документа от Агенцията се посочва именно стадото на Ана Петрова е в Болярово.
 
По думите на министър Порожанов предстои ветеринарните власти да решат как да постъпят с откритите 256 животни с антитела.  Според него те не трябва да бъдат унищожавани, макар че са вирусоносители.