Експертите на земеделското министерство и на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) завършиха днес проверките на групата от 14-те къщи за гости, които кандидатстват за нови субсидии от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Три пъти: Уволняват и връщат служител на ДФЗ заради скандалните къщи за гости

Нарушения не са открити, стана ясно от съобщенията на министерството. Предстои да се получат резултати от инспекциите на други 288 къщи за гости, които са били финансирани по ПРСР 2007-2013 г. с 82 млн. лв. и за които периодът за наблюдение все още не е изтекъл. 

Както беше съобщено, използването на субсидирани къщи за гости не по предназначение - като частни вили, се проверява и от прокуратурата. Заради нарушения Европейската комисия настоява България да плати 13 млн. евро санкции.

Днешната инспекция от министерството и ДФЗ е била на проект ,,Извършване на ремонтни дейности на хотел-ресторант в гр. Лом, кв. Боруна" по ПРСР 2014-2020 г.

Кандидатът е подал предложението си чрез Местна инициативна група (МИГ) Лом за субсидия от 41 хил. лв. при обща стойност на проекта е 54 хил. лв.

Собственичката на обекта е заявила, че семейният хотел е изграден със собствени средства. Ако финансовата подкрепа с европейски пари бъде одобреня, тя ще се използва за ремонтни дейности на три стаи и на съществуващия ресторант.

Протоколът и доклад от проверката ще бъдат предоставени на ДФЗ. Проектът ще бъде разгледан за допустимост, ще има и допълнителни проверки.