Очаква се да излязат резултатите от пробите за африканска чума по свинете, взети от животните във варненското село Бозвелийско.
То се намира в 3-километровата рискова зона, в близост до огнището на заразата в село Тутраканци, където вече бяха унищожени 83 животни. Движението на хора и автомобили в района стриктно се контролира от полицията.
 
 
Междувременно кампания за превантивни мерки срещу опасността от разпространение на африканска чума по свинете се провежда в община Кресна, Благоевградско, съобщи БНТ. 
 
Целта е да се установи точният брой на отглежданите домашни прасета в региона. Местните жители са притеснени, че може да изгубят животните си, които трябва да бъдат унищожени при евентуална поява на болестта.
 
„Заболяването най-бързо се разпространява чрез храната – свинско месо или продукти, които са от животни, които са заклани и са били в стадий, в който не е било достатъчно ясно дали са болни. Така продуктът може да измине много километри и заболяването рязко да се разпространи”, обясни д-р Дамян Илиев пред Нова тв.
 
Той отправи апел към стопаните, особено около индустриалните ферми, да заколят прасетата си и да ги сложат във фризерите преди да е установено заболяване. „Ако са заразени, опасността е да заколят прасета, които са болни, и това да доведе до разнасяне на заболяването”, поясни д-р Илиев.