Производството на зеленчуци у нас се свива, пазарната цена на реколтата става все по-висока, но това не влияе върху рентабилността. Така обобщиха изминалия сезон производители от община Каварна. 

CAP4US: Как ОСП насърчава сектор оранжерийно производство?

Трудностите с отглеждането на българския домат, който през изминалото лято се превърна в дефицитна и скъпа стока, са точен показател за това какво се случва в зеленчуковите градини у нас. 

Производството на родния зеленчук не е рентабилно. Най-много площи с домати са засели през тази година стопаните от района на Каварна. В крайморската община от десетилетия има традиции в производството на домати и пипер. Общо 275 са били декарите с червения и вкусен зеленчук в цяла Добричка област, като 150 от тях са били в Каварненско. Въпреки това природата се оказа немилостива към фермерите, които отглеждат домати на открито. Дъжд, мана, променливи и екстремни температури са само част от общата картина в производството на този зеленчук.

 

Според стопаните най-удачната форма остава оранжерийното производство, което гарантира запазване на растенията и по-дълъг период на реколтиране. Статистиката на Министерството на земеделието сочи, че 67 % от доматите у нас са внос. Тази стока обаче допълнително подбива родното производство, което през това лято излезе с много висока себестойност, изчисляват стопаните от Каварна. 

Как се прави съвременно зеленчукопроизводство?

В цяла Добричка област са регистрирани 849 земеделски производители, които отглеждат зеленчуци. Те представляват почти 30 % от фермерите в Добруджа. В същото време само около 2 % или 52 000 дка от обработваемите площи се заемат от зеленчукови градини. Оранжериите са само 190 дка според данните на областната земеделска служба. В тях се отглеждат предимно домати и пипер. 

69% от общата продукция зеленчуци в Добричка област се продава, едва 18% се използват за промишлена преработка, а 13% от зеленчуковата реколта е за собствена консумация.