В някои райони вече стартира жътвата на ечемика. Прибираща техника вече навлезе в районите на Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол, Пловдив, Пазарджик, Силистра и Плевен. Това съобщи Красимир Аврамов, председател на Консултативния съвет по зърно на заседание на съвета, който обсъди започването на жътвата в страната. Прогнозите са за производство на зърно в диапазона 3,9-4,0 млн. тона пшеница и 800-900 хил. тона ечемик.

8800 са комбайните, които могат да бъдат да бъдат използвани в тазгодишната кампания по прибиране на зърнената реколта, т.е. около 85% от всички регистрирани машини, съобщиха от Контролно-техническата инспекция към МЗХ. Около 1800 от комбайните са под 10 годишни с висока производителност. И в момента се правят интензивно проверки на зърнокомбайните съвместно с Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване” към МВР. Още не всички машини са преминали през технически преглед, но от инспекцията уверяват, че до дни всички технически единици ще бъдат проверени и ще получат стикери. Проверките за обезопасеност на комбайните ще тече перманентно и по време на цялата жътвена кампания.

Складовете са подготвени за приемането на новата реколта, увери изпълнителният директор на Националната служба по зърното и фуражите Злати Златев. Национална служба по зърното и фуражите към 31.05.2010 г. контролира съхранението на зърното в 46 броя публични складове за зърно. Общият капацитет на всички складови вместимости е над 8 млн. тона.

Извършва се профилактика на технологичното оборудване свързано с приемането на зърното – редлери, елеватори, шнекове, зърнопочистващи машини, вентилатори за активно вентилиране, зърносушилни, кантари и т.н. Осъществяват се ремонтни дейности по отстраняването на течове по покривите, както и редица довършителни работи по стени, прозорци, врати и други. Извършва се обеззаразяване на вместимостите на складовите бази.

Състоянието на посевите при обследването се определя общо на „много добро” и „добро” при пшеницата - 83,2% и ечемика - 81,2%, сочи оперативното обследване на площите, направено от Главна дирекция „Земеделие” на МЗХ по области. „Средно” е състоянието на 14,7% от посевите на пшеница и 15,4%  на ечемика, съответно в  „незадоволително” състояние са 1,8%  и 2,8%. Отчетени са пропаднали площи 0,3% при пшеницата и 0,6% при ечемика, което се дължи предимно на наводнени площи от пролетното снеготопене и проливни дъждове, придружавани често от градушки.

На заседанието беше предоставена и информация за фитосанитарното състояние на посевите с пшеница и ечемик към 15.06.2010 г., като беше съобщено, че фенофазите в момента са съответно „млечна зрялост” за пшеницата и от „начало на восъчна зрялост” до „восъчна зрялост” – за ечемика. Добрата влагозапасеност на почвата и по-високите температури през първата десетдневка на месец юни благоприятстваха развитието на зърнено-житните култури. Физиологичното и фитосанитарното състояние на есените култури е добро, съобщиха още от Националната служба по растителна защита. Подхранени са общо над 93% от общата посевна площ на есенниците.

Още по темата:

Красимир Аврамов (НАЗ) - За цената, качеството и реализацията на зърно 2010