Агенцията за борба с градушките разполага с достатъчно противоградови ракети за началото на сезона. Това съобщи инж. Николай Николов – изпълнителен директор на Изпълнителната агенцията за „Борба с градушките”.  
 
„2014 година беше много тежък сезон. На края на годината прибрахме едва 1800 ракети. В началото на месец април министър Десислава Танева отправи искане към Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, откъдето да вземем средства - около 4.5 млн., това са около 5 000 ракети още, които са достатъчно за началото на сезона. Към момента разполагаме с около 6700 ракети“, обясни инж. Николов, цитиран от Фокус.  
 
Изпълнителната агенция  “Борба с градушките” ще защитава територия от 17 000 кв. км в силно градобитни райони в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, като в състава й влизат и действат 8 регионални дирекции  с 9 командни пункта и прилежащите им 200 ракетни площадки. Активният сезон за борба с градушките беше открит на 3 май. 
 
България ще кандидатства за отпускане на 3 млн. евро по европейските оперативни програми за борба с градушките. Очаква се средствата да отидат за изграждане на около 90 нови площадки, от които ще могат да се изстрелват специални ракети срещу опасните облаци.По този начин ще се осигури покритие и опазване на повече земеделски площи, съобщи инж. Николов, цитиран от Новинар. Увеличаването на полигоните най-вероятно ще стане през следващите години, тъй като разчетите за 2015 г. вече са направени и средства за това перо не са отделени. 

Както Фермер.БГ писа първите поражения от градушки по реколтата вече са факт. В Северозападна България вече валя градушка, която засегна хиляди декари с посеви, алармираха стопани.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!