Производството на малини бележи значителен ръст през последната година - с 43 %, отчете наскоро Националната статистика. Увеличеното производство е факт, потвърди пред Фермер.БГ и председателят на Националната асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодни Божидар Петков. Той обобщи и основните фактори, които допринасят за възходящото развитие на малинопроизводството у нас:
[news]
Първият фактор е, че се повиши цената. От 2,50-3,00 лв./кг за 2013г., за миналата 2015 г. цените варираха между 3,80 и 4,30 лв./кг. Нормално е и прието от всички, че на каквато цена приключва предходния сезон, на такава започва и новият. По тази причина всички земеделски производители, отглеждащи малини, бяха изключително доволни от цената за миналата година. Нормално започнаха да правят насаждения с малини. Това е пазарната причина, обясни Божидар Петков. 
 
Втората причина е включването на малините в схемата за обвързано подпомагане на плодове. От всичи ягодоплодни само ягодите и малините са включени, с настояване от страна на Асоциацията, подчерта Петков. Субсидията тази година е 193 лв. за дка. Като се включат всички възможности – зимни пръскания, борба с ерозията, дори и изчезващите сортове, субсидия става над 350 лв/дка. Ако се направи отново сравнение с 2013г., когато субсидията за малини за площ беше 35 лв. за дка, а сега е 350 лв за дка., това е един мощен фактор, който насочва производителите към отглеждането на малини. 
 
Третият немаловажен фактор, е намалялата реколта през последните години в Америка и до някъде в Сърбия, и в Чили поради неблагоприятни климатични условия, тъй като това са основните производители на малини в световен мащаб – т.е. запасите намаляват, обясни малинопроизводителят. 
 
Четвъртият фактор е нарастващата популярност на употреба на малини и всякакви червени растения за всякакви антиоксидантни действия, както и полезните им свойства за човешкия организъм.  Има бум в консумацията на ягодоплодни в Европейския съюз– малини, ягоди, боровинки, заради благоприятните им свойства върху човешкия организъм, каза още Божидар Петков. 
 
 
Очаквайте интервю с Божидар Петков по-късно във Фермер.БГ!