Болестта Син език се е разпространила в над 180 населени места. На този етап обаче държавата не може да осигури средства за закупуване на ваксина, с която да бъде васинирано превантивно поголовието преживни животни. По темата Син език Фермер.БГ разговаря с  д-р Илиян Бойковски, главен експерт „Дирекция здравеопазване и хуманно отношение към животните” към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 

Д-р Бойковски, каква е картината в страната с разпространението на болестта „син език“? В колко региона и населени места е установена заразата?

15 са регионите и над 180 са населените места, в които е установено заболяването. Това е което имаме като информация към днешна дата (бел ред. 8 август).

 

Бившето вече правителство отпусна 450 хиляди лева за погасяване на заразата „син език”. От кога реално ще започнете да използвате отпуснатите вече средства и за какви конкретно дейности?

Тези 450 000 лева започнаха да се използват веднага, след като бяха отпуснати. Веднага изпратихме екипи, които да извършат дезинсекция в засегнатите райони. Средствата покриват командировките и веднага започнаха да се използват.
 

[news]
До кога ще стигнат тези средства? Каква част от тях са изразходвани?

За сега са похарчени около 100 000 лв. Предполагам, че тези пари, които са отпуснати, ще стигнат, а ако не стигнат ще искаме допълнителни средства.

 

В Програмата за надзор на болестта син език е записано, че при необходимост да бъде извършена спешна ваксинация, БАБХ ще осигури необходимата ваксина и разходите ще бъдат възстановени от Европейската Комисия. Имате ли готовност да осигурите ваксинацията, имахте ли консулатции с ЕК?
Проведени са консултации с ЕК, но за да закупи някой тази ваксина, трябва да има конкурс, обществена поръчка. Конкурсът е с доста дълъг срока - 45 дена от обявяването му по закон, което ще отнеме много време. Европейската комисия няма готовност веднага да ни изпрати специално ваксината. Тя трябва да се поръча на някое производствено предприятие, за да се осигурят дозите. Това са около 500 хил. едри приживни животни, като сложим към 3 млн. дребни приживни – овце и кози, стават около 3,5 млн. дози. Имайте предвид, че една доза струва 65 евро цента, са необходими милиони левове, за да обхване цялото поголовие.

 

Тоест, в момента вариантът ваксинация не може да се осъществи, така ли?
Тази ваксина може да бъде доставена най-рано септември, когато вече летежът на куликоидите ще бъде поотслабнал – в зависимост от метеорологичните условия. Така, че за сега това е положението. Не може да стане за един ден, ако можеше да стане за един ден - лесна работа, но не е така. 


Кажете тогава самите фермери какви мерки могат да предприемат?

Навсякъде, където е установена заразата, нашите колеги извършват дезинсекция в оборите на преживните животни в засегнатите населени места. Освен това пръскат торищата настрани, местата, където се развъждат куликоидите. Фермерите би трябвало да си закупят някои препарати за пръскане на животните. Те обикновено трябва да пръскат по неокосмените части на тялото, понеже там стават ухапванията от куликоиди – по стомаха, по ушите - там са проблемите. Да не пасат животните в нощните часове, понеже тогава куликоидите са най-активни, тогава най-много хапят. Въпреки че в момента са жеги, животните трябва да се прибират малко по-рано от паша и сутрин малко по-късно да се извеждат. И трябва да се спазва забраната за придвижване на животни – да не се придвижват животни от заразените зони в други части на България, тъй като навсякъде има куликоиди. Когато се изкарат заразени животни, те хапят и ще се заразят и местните.

 

Животновъдите запознати ли са с това какво трябва да предприемат като превантивна мярка?

Навсякъде нашите колеги по места извършват просветна работа по въпросите и почти всички животновъди са запознати с мерките, които трябва да предприемат.

 

Как да разберат фермерите с какви препарати да пръскат. Получаваме много сигнали от тях, че не са наясно...

Трябва да се обадят на общинския лекар, който ги обслужва. Те имат телефоните на общинските лекари. Могат спокойно да ги потърсят и да ги питат.


БАБХ започна да умъртвява животни, заразени със син език? Има ли определен график, който следват ветеринарните екипи при посещенията си в засегнатите ферми?
Ние умъртвяваме само животни, за които прогнозата е неблагоприятна, които умират. Защото има и такива, които преболедуват. Когато ни повика фермерът, нашите колеги отиват, в стопанството. Нямат специално изготвен график. Те са на телефоните денонощно. Имат достатъчно бензин, осигурен от тези средства, за да могат да пътуват и бързо да стигат до фермера.


Фермери сигнализират, че трупове на умрели от син език животни стоят в стопанствата по няколко дни докато чакат кола на екарисажа да ги вземе (пример от общ. Маджарово). Задават въпроса - „Къде е държавата“? Какво можем да им отговорим?

Вижте, Държавата си е на мястото. Въпросът е, че екарисажите са два. Те обслужват цяла България и понякога много трудно. Ние събираме животните, където е възможно, докато се изчака екарисажът да дойде да ги вземе. А в противен случай, ако няма кола, колегите правят комисии, оценяват животните и ги загробват.


Ще бъдат ли обезщетени животновъдите , чиито животни са засегнати от болетта?

Да, абсолютно всички стопани, на които животните са умрели от син език – овцете, ще бъдат обещетени.

 

В момента само овце ли умират и се евтанизират?

Да, смъртността е при овцете. Козите и говедата боледуват почти безсимптомно, въпреки че имаме сведения сега специално за този Субвид 4, че някои от говедата боледуват, но не тежко.

 

Каква е процедурата за получаване на обезщетение?

Стопаните подават молба в Областната служба по безопасност на храните за обещетение, там се прилагат бележки от екарисажа или протоколи от загробването на животните, бройките, оценката, след което вече пристигат тук в София, ние ги одобряваме и те ще получат обещетение.

 

На пазарни цени?

На цени, зависи от оценката на животните.

 

До колко фактът, че от началото на годината почти не се извършва ДПП повлия за разпространението на болестта?
Специално за синия език държавата профилактична програма, няма нищо общо. Единственото нашите официални лекари взимат проби от отделни животни, които са на границите с Гърция, Македония и Сърбия, за давидят дали има антитела за заболяването. И като се покажат тези антитела, тогава вече ние го обяввяваме, защото при говедата и при козите няма клиника за заболяването. Тази програма се изпълнява само от специални лекари, така че тук въобще не са свързани двете неща, не е повлияло на разпространението на болестта.

 

София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!