Към момента изкупната цена на 1 тон слънчоглед е около 630-650 лв. в различните региони на страната, което ясно показва, че тенденцията е надолу. Това каза председателят на националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. 

“Все още не сме получили точните данни към 1 юни от министерството на земеделието, но по наши изчисления има около 1 млн. тона слънчоглед и 2 млн. тона пшеница все още има по складовете”, отбеляза Проданов пед БНТ. 

По думите му цената в момента е около 50% под себестойността на продукцията. 

Себестойността на слънчогледа, който стои по складовете, е около 1000 лв./тон”, добави Проданов и отбеляза, че очевидно забраната за вноса на украинко зърно не работи както трябава, защото от Украйна се започнаха да се внасят големи колечиства нерафинирано и рафинирано олио, както и Агри.БГ пръв писа. 

“Нашите преработватели заместиа суровината с нерафинирано олио. То се рафинира и заема целия пазар - у нас и навън”, добави ИлияПроданов
Той отговори и на твърдението, че зърнопроизводителите умишлено са задържали стоката по складовете, изчаквайки по-висока цена, а след това са се озовали в критична ситуация, след като цените паднаха сериозно. 

“Няма как да продадем цялата си продукция за ден, два или месец. Така е структуриран пазарът. Високата цена беше за много кратко време. Има колеги, които не успяха да продадат на високите цени и задържаха тази стока, не защото искаха да спекулират, а защото бяха изплашени от инфлацията 
Ситуацията може да се раздели на две части - стара и нова реколта. 

Положението с новата, която предстои а приберем, е още по-страшно, защото тя е произведена с още по-голяма себестойност. Цените на международните борси, които виждаме към момента, сочат изкупна цена от 350-360 лв. за тон пшеница. Това ще доведе до масови фалити. Това е перфектната буря за българското производство към момента”, обясни Проданов и добави: “Нас ни притеснява, че в предпочитането на украинската стока не играе пазарната логика, а политическата и геополитическата”. 

Освен олиото, Проданов напочни, че искат да се сложи забрана на вноса от Украйна и на сухо мляко и мед. “Колегите от животновъдството също са в много тежко положение”, обобщи той.