Нововъведенията за тол таксите предизвикват допълнителни затруднения за земеделските производители и не защото не искаме да си плащаме, а защото системата предполага да доведе до много грешки. Така зам.-председателят на УС на НАЗ Илия Проданов коментира пред Агри.БГ планираните промени за таксите за превозвачите от 1 юли 2022 г.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството заявиха, че цената за тежкотоварните автомобили ще нарасне между два и четири пъти, но и по-важното за земеделците – вече ще се плащат тол такси за второкласната пътна мрежа. Сега камионите със зърно, превозващи от нивата до базата не плащат пътна такса, но това е напът да се промени.

„Имам нива на 100 метра от стопанския двор. 20 пъти, ако мина този участък, за да си пренеса зърното, толкова пъти трябва да бъда таксуван, защото ме отчита само една камера. Устройствата на тол системата не са през 5 км, нали?”, обяснява Проданов.

Зърнопроизводителите сигнализират, че при тези условия ще се появят редица проблеми, протяжно попълване на маршрутни карти, грешни актове и неоснователно таксуване.

Илия Проданов: Единственото, което решава такъв проблем, е ние да минем на винетен принцип.

Освен по-високи такси за превоз зърнопроизводителите вече умножиха разходите си със скъпите торове за актуалната кампания.

Торът в момента е 1800 лв./тон. Много колеги намалиха нормите заради цената”, съобщава за своя район – Бургаско, браншовият представител. В същото време пазарът на зърно е спрял в очакване на решението на държавата, твърдят от сектора.

„В момента търговците ги няма на пазара. Проблемът не е толкова за сегашната реколта, защото ние в момента зърно почти нямаме, но можехме да използваме периода, за да продаваме "на зелено" на добра цена. Има такава на международните борси, а ние не можем да се възползваме. Много добра идея е държавата също да купи „на зелено”, но каквито и разговори да сме имали, официално нищо още не сме видели”, каза по темата Илия Проданов.

Иначе по Южното Черноморие сеитбата на слънчоглед тече бързо, защото почвата е суха. Времето обаче крие рискове и земеделците получават дежавю от 2020 г., когато имаше големи загуби заради сушата.

„Ситуацията е плачевна. Вятърът от миналата седмица и прогнозираният такъв през следващите дни води до изсушаване .Докато растенията бяха в покой, нямаха нужда от влага, но сега имат огромна такава, те растат с часове, наторени са, храна имат, пък вода нямат. В момента се повтаря сценарият от по-миналата година”, обясни Илия Проданов.

По думите му близките 15-20 дни са определящи за реколтата тази година, а дъждовете в района често са „издухани” от вятъра. В Бургаско земеделците се молят прогнозираните валежи в страната през следващите дни да стигнат и до тях.