Промените в наредбите, които се отнасят до директните плащания вече са факт и във вторник бяха обнародвани в Държавен вестник

Някои от записаните промени обаче будят недоумение у фермерите. Разговаряме с председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) - Илия Проданов, за да разкаже къде виждат от организацията проблем. 

“В Стратегическия план, екосхемата за намаляване и използване на пестициди беше променена през тази година. 
През миналата година имаше два варианта да се изпълни екосхемата: единият беше да не използваш глифозат и Препарати за растителна защита от първа група, другият беше да не използваш глифозат и да използваш феромонови уловки. 

Сега логиката беше обърната - и реално при първия вариант не трябва да използваш глифозат и първа група ПРЗ, а при втория вариант - не трябва да използваш първа група или да използваш феромонови уловки, бактериологични или гъбни агенти. 

Реално миналата година, както беше написана екосхемата - вторият вариант не работеше. При регистрацията на феромонови уловки беше пълна каша. Не се допускаше внос на феромонови уловки, имаше законодателни проблеми. 

Тази година, във варианта, който е записан в Стратегическия план, на пазара има достатъчно голям брой бактериологични и гъбни агенти, които земеделските производители да използват, за да изпълнят изискванията по екосхемата. 

Само че в обнародваната преди ден наредба, която описва начина на изпълнение на екосхемата думите бактериологични и гъбни агенти не присъстват. Те не присъстваха и в наредбата, която беше публикувана за обществено обсъждане. Ние пуснахме становище, в което посочихме, че най-вероятно това е техническа грешка”, каза Проданов. 

Илия Проданов: Няма как нещо, което присъства в Стратегическия план, да не присъства в националното законодателство. 


По думите му от Министерството на земедилието не са се съобразили със становището на НАЗ. 

“Думите бактериологични и гъбни агенти изобщо не фигурират в обнародваната наредба. Това е пряко неизпълнение на Стратегическия план. 

По този начин наредбата е и съдебно оспорима. Това е безобразие. 

Това е пълно незачитане на желанията на земеделския бранш. Не знам как да го определя това”, коментира Проданов. 

Той обясни и практически какво означава това за стопаните, прилагали досега екосхемата. 

Колегите, които през тази стопанска година са използвали глифозат и бактериологични и гъбни агенти, защото са искали да използват втория вариант на екосхемата, в момента няма да имат възможност да я прилагат. 

Единствените, които ще бъдат допустими по втория вариант на екосхемата, са ПРЗ-та, които са регистрирани като биологични агенти - те са 12-13 на брой общо, от тях регистрация в зърнено-житни има един-единствен.

Илия Проданов: Това означава, че буквално от министерството ни казват - ще използвате този продукт. 

Това е недопустимо. Надяваме се, че ще редактират наредбата. Ако това не стане, остава ни съдът”, обобщи ситуацията фермерът. 

Проданов обясни и за дрруг проблем, свързан с наредбата. Той е по повод становище на НАЗ относно сроковете на фактурите. 

“В него посочихме, че е безумно ограничението да можеш да подаваш фактури в срок от 1 юли до 30 юни. Причината е, че можеш да си купиш препарат или тор две години по-рано. Никой не те ограничава законодателно в това. И не би трябвало и по екосхемата да кандидатстваш с такава фактура. 

Обяснението беше, че ДФЗ не може да си разбароти софтуер, с който да се проверява дали с една и съща фактура не се кандидатства два пъти. 

И за да удовлетворят частично желанията, са решили и са записали в наредбата срокът е удължен до 30 септември. Но в същото време не е променен срокът за подаването на плановете за управление на хранителните вещества. А в тези планове се пише какви препарати се използват, номер на фактура и т.н., а срокът, който е написан по наредба, е три седмици след края на кампанията - т.е. до 21 юли ние ще трябва да кажем какви препарати ще сме купили, а може да ги купим и септември.  Нищо, че наредбата ти позволява фактурата ти да е от септември”, обясни Проданов и добави: “Безумна история”.