Илиас Сарнук не е попаднал случайно в отглеждането на орехи. Първоначално е търгувал с орехови ядки, но в един момент решили с неговия контрагент, че има смисъл да инвестират в производството и преработката. 

Нещата не винаги се оказват такива, каквито ги планира човек, но той упорито се бори с предизвикателствата в сектора и продължава напред не само като земеделски производител, но и като председател на Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове. 

„Когато стартирахме искахме да направим преработвателно предприятие, което към днешна база като гледам назад е било доста амбициозно. Плановете в бъдеще, сега и занапред се съобразяват с възможностите на пазара, местната конюнктура и инвеститорските нагласи, защото и там имаше доста разочарования. Но в крайна сметка мисля, че засега лично в моето стопанство държим един стабилен курс в посока да продължаваме да развиваме черупковите плодове“, споделя младия земеделски производител. 
 

Ореховите ядки винаги са били търсени от потребителите, а през последните години все повече се налагат и като важна храна от т.нар. здравословен начин на живот. „Преработвателите, които доставят към крайния пазар със сигурност се възползват от тази тенденция, но тези, които са на малко по-първично ниво са поставени в безизходица, тъй като международните цени в последните 6-7 години отиват все по-надолу“, коментира Сарнук.

Според него при ореха последната година е доста лоша в международен мащаб от гледна точка на цени, които са много ниски. В същото време реколтите в други региони по света са много добри и нашите български производители срещат трудности с реализацията. Освен това преработвателите купуват с приоритет чужда стока. 

За Илиас Сарнук Общата селскостопанска политика има предимства, но не във всеки програмен период досега черупковите плодове са били застъпени достатъчно. През миналия програмен период ОСП е била доста в ущърб на черупковите производители поради няколко фактора.

Илиас Сарнук: През този програмен период селскостопанската политика изглежда сравнително по-добре за черупковите плодове в няколкото направления – в позеленяването на земеделието като цяло, и в по-ниската употреба на пестициди.

Младият земеделски производител оценява високо биологичното отглеждане на черупковите плодове, както и възможностите производителите от този сектор да се възползват до голяма степен от мерките, заложени в новия програмен период. Той не пести съветите си към хората, решили да се занимават с такова производство. 

„Биологичното производство лично аз го виждам като чудесна ниша. Но ако стопанинът успее да произведе биологична продукция с ниска себестойност, тук вече възможностите са интересни“, казва експертът. 

Съвет: Заредете се с търпение за първите крачки в бизнеса

Който иска да създаде градина от лешници, ако иска да я създаде по правилния начин, за да произвежда, той трябва да я направи с голяма доза търпение и с консултация от правилните хора, защото в днешно време не е достатъчно само да произвеждаш нещо, имаме членове в Асоциацията, които виждат затруднения за продадат продукцията си от лешници, независимо от неограничения пазар на лешника. Просто продукцията трябва да е произведена по даден стандарт, за да може тя да бъде годна за последваща преработка.

„Голяма част от основанията дали някой да влезе в този бизнес зависят от пазара – дали може да произведе така, че да продаде продукцията на добра цена. В случая ние работим с големи международни преработвателни предприятия, които ако е създадено достатъчно количество реколта и по дадени стандарти до голяма степен се гарантира изкупуването на тази продукция. В крайна сметка всеки влиза в това начинание, за да изкара приход в края на деня“, споделя Илиас.

Макар в момента пазарът на орехови ядки да е малко труден, той е оптимист, че това е временно явление. Познанията в тази област му дават увереност, че в страната ни има бъдеще отглеждането на черупкови плодове. Вероятно и заради това Сарнук е оптимист, макар следващите една – две години да са леко преходни.

„Ще видим как ще се отразят на стопаните от сектора, но за следващите пет, шест, седем години мисля, че отново бихме могли да видим възход в черупковите плодове. Има много градини, насадени в последните 4-5 години, които са създадени със собствени средства, с изричната цел максимално плододаване. Надявам се да имаме възможност след 5-6 години отново да изгреем на европейската сцена като доставчик на орехи, лешници и бадеми“, убеден е младият земеделски производител. 
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg