Търсещите работа в земеделието могат да очакват по-добри шансове за наемане през следващите три месеца до края на годината. Прогнозите на работодателите са, че заетостта в сектора ще се повиши с 11% в сравнение с предишното тримесечие.

Анализ: 92% от бизнеса в Добрич страда от липса на кадри

Това става ясно от новото Обзорно изследване за заетостта, проведено от ManpowerGroup. Международната компания за наемане на персонал е попитала 621 работодатели в България как очакват да се промени общата заетост в тяхната компания до края на годината.

От октомври до декември се очаква работната сила да се увеличи в осем от 10-те индустриални сектора. Най-осезаем ще бъде ръстът във „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ (14%), следван от „Строителство“ (13%), а на трето място е „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“ (11%).

Като цяло българските работодатели отчитат скромни планове за увеличаване на персонала. 11% от тях предвиждат да увеличат заетостта, 5% – да я намалят, а 80% не прогнозират промяна. Така нетната прогноза за заетостта е +6%.