Два български научни института ще изпитат 4 заместители на медта при малини и маслодайна роза. Препаратите, които покажат ефикасност, по-късно ще бъдат тествани в реални условия в български биоферми. Това каза агрономът Николай Тихов от фондация „Биоселена“ по време на международна конференция за биоземеделието в България.
 
В своята презентация Тихов представи проекта Relacs, който търси решение за заместване на спорните вещества в биологичното земеделие. В него участват 28 организации от 13 европейски държави, включително 11 фермерски съюза. Координатор е Научният институт по биологично земеделие FIBL в Швейцария.
 
Агрономът припомни, че от началото на годината средната норма мед за растителна защита беше намалена от 6 кг/ха на 4 кг/ха на година, след като Европейската комисия реши на 28 ноември 2018 г. да продължи разрешението за използване на медни препарати. За период от 7 години допустимото количество мед е 28 кг/ха.
 
 
Използването на спорни суровини в биоземеделието търпи своите критики и затова постепенното им премахване е приоритет, с който да се гарантира бъдещето на биофермите. Идеята на Relacs е медта да се замени като продукт за растителна защита. В момента се разработват алтернативи на базата на екстракт от сладък корен, монозахарид Tagatose, екстракт от лиственица и екстракт от Styrax sp.
 
Партньорите от Франция, Италия, Испания, Германия и Швейцария ще тестват ефективността на тези нови препарати за контрол на гъбните болести при лозя, ябълки, домати, краставици и ягоди. Участието от българска страна се състои в опити на полето, които започват този месец. 
Институтът по розата и етеричномаслените култури в Казанлък ще прави опитите с маслодайна роза, а Институтът по планинско животновъдство и земеделие в Троян – с малини от сорт „Люлин“. Очакванията са до 3–4 години тези алтернативни продукти да бъдат на разположение на фермерите за използване при нужда, надява се Николай Тихов.
 
Освен да намали употребата на мед и минерални масла в растителната защита, учените от Relacs търсят алтернативи и на традиционния оборски тор, антихелминтите при преживните животни, антибиотиците в производството на млечни продукти и синтетичните витамини в свиневъдството и птицевъдството.