Хирургичната кастрация на мъжките прасета, практикувана от векове за премахване на неприятните миризма и вкус на свинското месо, известни като „миризма на нерез“, се превърна в значителна грижа за благосъстоянието и хуманното отношение към свинете през последните години, казва в анализа си за Центъра за оценка на риска по хранителната верига д-р Мадлен Василева. Политиката за хуманно отношение към животните неминуемо ще доведе до алтернативни решения за страните от Европейския съюз (ЕС) в близко бъдеще.

С какви епизоотии посрещнахме 2021-а в ЕС?

В повечето страни от ЕС едноседмичните прасенца традиционно се кастрират, за да се избегне рискът месото да мирише на нерез и да има неприятен вкус, като тези проблеми могат да засегнат по-малко от 5% от мъжките прасета, когато достигнат пубертет, уточнява в началото експертът.

Европейското законодателство определя минималните стандарти за защита на прасетата, като установява, че кастрацията е едно от изключенията за забрана на осакатяването на мъжки свине. Ако кастрацията се практикува преди седмия ден от живота, тя може да бъде направена от обучен човек без използване на анестезия или аналгезия, стига да се прави с други средства, освен разкъсване на тъкани. Ако кастрацията се прави след 7-дневна възраст, трябва да се извършва от ветеринарен лекар и под анестезия и продължителна аналгезия. 

С променящите се социални ценности обаче много потребители вече искат свинете да бъдат третирани с по-малко болезнени и инвазивни практики. 

Европейските държави поетапно се опитват да променят законодателството и практиките в тази посока, но все още над 80% от мъжките прасета  са кастрирани и само 5% от тях са получили анестезия и аналгезия.

Страни като Германия напредват по-бързо в своите закони и разпоредби. Германският закон, който забранява хирургичната кастрация без анестезия или аналгезия, трябваше да влезе в пълна сила през 2019 г., но претърпя двугодишен мораториум. Регламентът предвижда германските производители на свине да прилагат обща инхалационна анестезия с изофлуран. Свиневъдите ще трябва да се снабдят с подходящото оборудване и да бъдат обучени как да го използват. 

Всички прасенца са подготвени за бърза процедура за кастрация. - Снимка: Барт Нийс

В Европа има нарастващ консенсус, че познатият процес на кастрация трябва да бъде прекратен в полза на различен подход. Налични са общо 3 различни алтернативи:

Хирургична кастрация с облекчаване на болката 

IPEMA  (Иновативни подходи за производство на свинско месо от нерези) класифицира хирургичната кастрация с облекчаване на болката като краткосрочно междинно решение, което е неефективно и увеличава разходите. Друг проблем е, че няма разрешени продукти за употреба при прасенца, така че трябва да се използват налични такива извън предписанието им за употреба. Все още много държави и индустриални производствени системи са склонни да прилагат този метод с анестезия (местна или обща), въпреки че знаят, че това не е най-добрата алтернатива и че има сериозен проблем с наличността на продукти, които могат да бъдат използвани.  

Производство на нерези 

Отглеждането на нерези е настояща реалност в Обединеното кралство и страни от ЕС като Ирландия, и е широко прилагано в свиневъдството в Португалия и Испания. Това решава въпроса с опазване благосъстоянието на животните, тъй като те не се кастрират, но не е приложимо за всички държави, производствени системи или структури. Опцията не е добра при производството на тежки прасета, нито в страни, в които по-високото тегло на кланичните трупове се предпочита пред добива на по-качествено свинско месо. 

Имунокастрация на мъжките свине 

По време на имунокастрация се инжектира ваксина, която инхибира производството на стероиди от тестисите. Едва след прилагането на втората ваксинация, се наблюдава някаква разлика в поведението на животното и постепенно подобряване на качеството на месото. Това е реална и жизнеспособна алтернатива за производство на мъжки прасета, без да е необходима хирургична кастрация, но има производители, които намират няколко проблема: не се приема от цялата преработвателна индустрия; необходимо е да се знае реакцията на потребителя – както в ЕС, така и в трети страни; за прасета с голямо тегло е необходимо поставянето на три дози. 

Извън тези методи, някои учени вече правят смели предложения за „редактирани” прасета 

Д-р Бьорн Петерсен и колегите му от Института „Фридрих-Лофлер“ в Германия използват инструменти за редактирането на гени и смятат, че разработките им ще предложат няколко начина за предотвратяване на необходимостта от кастрация на мъжките свине. Екипът на д-р Петерсен извършва редакция като изрязва ген, наречен SRY при свинете, разположен в Y (мъжката) хромозома на всички бозайници и основен „генетичен ключ“ за развитие на мъжкия пол.  По този начин „редактираните” бозайници имат мъжки генотип, но изявен женски фенотип. Логиката на екипа, предлагащ този метод е, че ако при прасетата не се развият тестиси, месото съответно няма да има и миризма на нерез.

В САЩ наскоро редактиране на гени се използва от съюза между Hendrix Genetics и Recombinetics/Acceligen, като целта е да се задържи развитието на мъжките прасета в до юношеска възраст. Тези свине никога не развиват тестиси, тъй като гените, необходими за започване на половото съзряване се отстраняват. 

Засега алтернативата с „редактиране“ е малко вероятна, тъй като в ЕС това се счита за генетично модифицирани такива (ГМО) и не са разрешени за търговска продукция. Приемането от потребителите също е доста сложен въпрос, тъй като настроенията срещу използването на ГМО животни в Европа са силни и това не може да бъде променено от закона. 

В края на анализа си д-р Василева заключава, че всяка от алтернативите, към които повечето от държавите в ЕС се насочват и въвеждат законодателно – отглеждане на нерези, имунокастрация и кастрация с анестезия – има плюсове и минуси, но най-големите пречки пред приемането от страна на потребителите са миризмата на нерез в месото и имунокастрацията. 

"Напредъкът в хуманното отношение към животните трябва да бъде постигнат на ниска цена, за да остане конкурентоспособен, тъй като е трудно да се прехвърлят разходите му по производствената верига на свинско месо. Освен това, с цел да не се променя свободната търговия в ЕС, трябва да има взаимно признаване между страните с различни методи за премахване на болката от кастрацията. С други думи, продуктите, използвани за кастриране на свине с местна и обща анестезия, трябва да бъдат взаимно признати", категорична е д-р Василева.