През последните седмици централните банки в Европа и САЩ повишават лихвите. Причината е в галопиращата инфлация и масовото покачване на цените във всички сфери на живота.

Украйна е загубила 25% от обработваемата си земя

Въпреки че фермерите печелят от покачващите се цени на производител, разходите, които също нарастват рязко, изяждат голяма част от по-високите приходи. Икономистите се опасяват, че повишаването на лихвените проценти ще дойде твърде късно и може да предизвика дълбока рецесия. Какво означава всичко това за фермерите - на този въпрос отговор дава специализираното германско издание за земеделие Agrarheute.

За банковите депозити повишаващите се лихвени проценти със сигурност са добри. За финансирането на строителни проекти, по-големи инвестиции и ипотечните кредити - не.

Лихвите по кредитите за земеделски проекти вървят нагоре. Лошото е, че това не е краят. Всяка ново строително начинание от страна на фермерите ще струва все по-скъпо. Към това трябва да се добавят покачващите се цени на суровините и енергията.

Тегленето на заем за закупуване на машини и оборудване също вече не е толкова изгодно. Очаква се тласък нагоре на цените на земята и арендите.

Според финансовия експерт Куинси Кросби не се очаква стабилно възстановяване на пазара, докато не се почувства, че инфлационният натиск отслабва. Думите му идват в момент, в който Федералният резерв на САЩ (FED) повиши лихвените проценти.

Най-лошата инфлация от половин век

През май месец инфлацията в Германия скочи до 7,9% - най-високото си ниво от почти половин век. Лошата новина е, че това няма да е краят, що се касае повишаване на цените и разходите.

Цените на производител на търговски продукти се повишиха с 33,5% през май. Те се разглеждат като ранен индикатор за по-нататъшно развитие на цените и разходите.

Както съобщава Федералната статистическа служба (Destatis), това е най-голямото увеличение в сравнение със същия месец на предходната година от началото на проучването през 1949 г.

Въпреки това цените на производител на селскостопански продукти (след цените на енергията) също допринасят значително за високия инфлационен натиск.

През април 2022 г. цените на селскостопанските производители нараснаха с 39,9% спрямо тези през април 2021 г. Това е най-високото увеличение на цените на годишна база от началото на проучването, което се води от 1961 г. до днес.

В същото време цените на селскостопанските суровини нараснаха с 29%.

Сега централните банки искат да забавят това развитие чрез повишаване на лихвените проценти.

ЕЦБ прие твърде леко последствията от покачването на цените на енергията след избухването на войната в Украйна, казва Томас Гицел, главен икономист на VP Bank в края на май.

Според последните изявления на представители на централната банка първото повишение на лихвените проценти се очаква през юли. През септември се слага край на отрицателните лихви.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн опровергава спекулациите, че отрицателните лихвени проценти в еврозоната ще приключат още по-бързо.

Това, което виждаме в момента, е, че е подходящо да се премахнат постепенно отрицателните лихвени проценти до края на третото тримесечие и че процесът трябва да бъде постепенен, казва Лейн пред Financial News.

Лихвените проценти се повишават от юли и през есента – опасения от икономическа криза

Решението за лихвените проценти на Европейската централна банка е стъпка в правилната посока, но идва твърде късно. Беше неприемливо ЕЦБ, с инфлация от 8% до момента, да се придържа към отрицателни лихвени проценти и покупки на облигации. Увеличенията на цените не засягат само енергията и храните, казва Клеменс Фюст. По думите му това ще има последици и за фискалната политика.

Правителствата на страните от еврозоната трябва да бъдат внимателни. Допълнителният държавен дълг е опасен с оглед на нивата на дълга, които вече са се повишили рязко в резултат на Корона, както и сегашния недостиг на предлагане и нарастване на лихвите, допълва експертът.

Поради това много икономисти се опасяват, че нарастващите лихвени проценти може да доведат до рецесия.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

АgriАнализ: Агробизнесът в условия на глобална инфлация

Русия на път да повтори аржентинската грешка със зърното

Призоваха украинците да инвестират в земя по примера на България