Да обвържем подпомагането не само с доказване на количество, а с общата продажба на цялата продукция. Тази своя идея сподели Пламен Абровски – експерт по агрополитики и бивш депутат, в ефира на Дарик.

Проф. Бозуков: Положението в ДФЗ не е розово

Той е убеден, че предложението заслужава да бъде обсъдено в Министерството на земеделие. Това би могло да бъде и начин индиректно да се стимулира кооперирането през финансирането на ОСП. 

„Кооперирането трябва да тръгне отдолу, но то трябва не само да бъде пожелано от земеделските производители, но и да бъде атрактивно за тях. И държавата има своята роля за това“, допълни Абровски.

Според него основният проблем на българското земеделие е липсата на национални цели и приоритети що се касае до ОСП и начина на изразходване на европейските средства. 

„Когато имаш целеполагане и знаеш къде искаш да отиде българското земеделие, тогава е много по-лесно да планираш, да структурираш, да правиш реформи. Когато нямаш идеи и не знаеш какво искаш да правиш, ти просто наблягаш на усвояването на европейски средства“, убеден е експертът.

За него една от основните цели, които управляващите трябва да си поставят, е да се създаде средна класа земеделски производители. 

„Трябва да създадем едни устойчиви земеделски производители, които да бъдат конкурентоспособни на своите европейски колеги. ЕС е едно прекрасно нещо, но в същото време то е едно опасно икономическо бойно поле. Всяка държава се старае да подготви своите земеделски производители, за да могат да продават на територията на друга страна членка“, обяснява Абровски.

За това, че имаме нужда от план на действие, е съгласен и Нихат Кабил – бивш министър на земеделието. Без реформи не можем да продължим напред, категоричен е той. 

„Крайно време е в МЗХГ да има един много сериозен икономически блок с ресорен заместник министър по икономическите въпроси. Този екип да работи с Евростат, НСИ, динамиката на цените и процентите, защото когато нямаш информация, не можеш да управляваш процесите. Това рано или късно ще се случи, убеден съм, защото съм го виждал в други страни. И колко по-подредено и спокойно се работи по този начин“, дава за пример бившият земеделски министър.