Темата със защита на доходите на земеделските производители отново се върна на дневен ред през тази сушава година. През януари у нас бе предложен един нов продукт и който се включи тогава, сега получи компенсация по застраховка „Суша“, каза пред Агри.БГ Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Агропрогноза: Сушата ще пречи на предсеитбената подготовка

Застраховането е много важно за земеделието, което е изложено на риск, но родните стопани за обезверени заради горчивия опит със застрахователните дружества тук. 

Костадин Костадинов: „Има определени застрахователни продукти по целия свят, гарантиращи доходите на земеделските производители. Тази година ние започнахме с един такъв, който не е български. Имаше много малко кандидати. Беше в края на януари, а знаете мнителността на българина и склонността му да изчаква до последно. 

Тази година се оказа сушава. Земеделците, които си направиха застраховки „Суша“ тогава, сега бяха обезщетени.

Този продукт е в България за първи път. Компаниите не са наши, защото земеделският производител няма доверие на българския застраховател. Гарантирането на доходите на фермера е инструмент, който действа в цяла Европа и САЩ. Земеделците там тушират предварително проблема чрез застраховка, а не като нас - след като дойде лошото, се бием по главата и търсим държавата да ни помага."

Костадинов разказва, че в Западна Европа държавите подпомагат застрахователните премии на фермерите, както е у нас при овощарите. Така, когато после има проблем, държавата не се чуди какви пари къде да пренасочва, защото обезпечаването на загубите вече е проблем на застрахователите. 

Мислим варианти за следващия програмен период, в който това да стане реалност и у нас, сподели браншовият представител.

Костадин Костадинов: „Виждате, че тези неблагоприятни аномалии имат локален характер. Трябва да се работи в посока на предварителна подготовка за ситуацията. Един такъв продукт на държавата в следващата ОСП би решил много проблеми и търсенето на средства пост фактум.

Има световен опит, който да почерпим. Дружеството, за което говоря, е британско и е едно от най-големите в света. Ние вече търсим защита от тях и подходящ продукт за българските условия. Той няма нищо общо с политиките на застрахователните дружества у нас, които не застраховат много райони заради риска или го правят на висока цена. Важното е, че сами започнахме да си търсим продукт, който да ни помогне."