На животновъдите, които не могат да се вредят за обработваема земя, за да отглеждат собствени фуражи, е редно да се дадат допълнителни пари по обвързаната подкрепа, за да могат да наемат земя или да си купят фуражи. Тази идея споделя с Агри.БГ животновъдът от Пловдивско Тодор Ванев.

ВСИЧКО ЗА КАМПАНИЯ 2023

Въпреки че вече е от другата страна – има обработваеми площи за производство на нужната на кравите му храна, има и пасища, Ванев е солидарен с колегите си, които не разполагат с такива, защото е минал по този път, тръгвайки с две крави навремето.

За животновъд, който не си произвежда сам фуражите си, ситуацията е много трудна. И аз преди години бях така, сега на 100% си ги покривам. Цените на самите смески (не на зърното) са много скъпи, на люцерната също. Редица хора особено по Балкана нямат земя, няма как да произвеждат свое зърно, те имат нужда от допълнителна помощ”, коментира фермерът.

Секторът вече изрази своето недоволство от липсата на навременна подкрепа в тежкия за производство период. Животновъдите не искат половинчати обещания за половин помощ, а стопроцентово изплащане на подкрепата заради войната в Украйна и de minimis. 

Тодор също смята така, но акцентира върху по-дългосрочно решение, въведено в правилата по обвързана подкрепа през следващия програмен период. Според него е нужен инструмент, които ежегодно стимулира фермерите да произвеждат фуражи или им дава опция да си набавят по-лесно такива и този инструмент трябва да е различен от кризисните извънредни помощи.

"Имах критичен период преди година – нямаше свободни земи, това наистина е огромен проблем в животновъдството. Не са големи сумите, които държавата може да извоюва, за да помогне на фермерите в тази посока, винаги има начин, при наличие на желание”, убеден е Тодор Ванев.